Onze euros de comissió per cobrar un xec de seixanta d’un ajut social

El ministeri d’Afers Socials pensava que havia deixat la qüestió resolta el mes de juliol però s’ha trobat que alguna entitat bancària hauria incomplert, potser per error, el pacte

El ministeri d'Afers Socials té la seva seu a l'edifici Clara Rabassa.
El ministeri d'Afers Socials té la seva seu a l'edifici Clara Rabassa. ARXIU
Onze euros de comissió per seixanta euros d’ajut social. Aquesta ha estat la situació amb què s’ha trobat aquest matí un usuari dels serveis socials estatals que ha acudit a una oficina bancària a cobrar un xec emès pel Govern. És beneficiari d’una prestació social. La indignació de l’home ha estat d’allò més elevada. No és el primer cas malgrat que des d’Afers Socials s’ha mirat de posar remei a la situació i, en principi, i de forma genèrica, des del juliol hi havia un pacte perquè els bancs no cobressin comissions als xecs emesos pel Govern i que responien a prestacions socials. Avui com a mínim l’acord no hauria funcionat.

La situació s’ha donat a la sucursal de Crèdit Andorrà d’Encamp. No hi ha dubte, segons diverses fonts, que un beneficiari d’Afers Socials ha acudit al banc a intentar cobrar un xec de la mateixa entitat emès pel Govern. L’empleat li hauria recordat que li hauria de cobrar onze euros de comissió. L’home ha mostrat la seva incredulitat i hauria demanat quin era el motiu. I el motiu no era cap altre que instruccions de l’entitat. Quan el beneficiari ha demanat que se li fes un rebut, un justificant, segurament per presentar-lo al ministeri, se li ha explicat que no es podia fer aquest tipus de document atès que és una qüestió confidencial.

Arran del fet que hagi transcendit aquest cas, han aparegut altres persones que han lamentat una situació similar. En aquella ocasió, però, i per evitar haver de veure imposar la comissió el que s’hauria fet va ser ingressar el xec en lloc de voler-lo cobrar. D’aquesta manera s’hauria estalviat els onze euros de comissió. Una comissió que diverses fonts d’Afers Socials estaven convençudes que no hauria d’existir perquè després de diversos estira-i-arronsa el juliol s’hauria arribat a una entesa que, les mateixes fonts, han assegurat que en aquest cas o bé no s’hauria respectat o bé hi hauria un error. Les fonts consultades també han explicat que el que no es pot fer és abonar les prestacions socials en metàl·lic. Per motius de fiscalització i control aquesta situació es reserva per a casos d’extrema urgència i, encara, en ocasions molt comptades.

Comentaris (9)

Trending