Nova tibada d’orelles del TC al Consell Superior per la recusació dels fiscals

La cúpula judicial es va voler treure de sobre molt ràpidament la desestimació de la demanda de tots els processats de la causa general del ‘cas BPA’ perquè s’apartessin Alberca i Aguado

-
El Tribunal Constitucional acaba de notificar un aute pel qual no admet el recurs d’empara del grup de processats en la causa general del ‘cas BPA’ que van sol·licitar al Consell Superior de la Justícia (CSJ) la recusació del fiscal general, Alfons Alberca, i de l’adjunt Borja Aguado. Lluny de ser una ‘derrota’ pels recurrents, el que suposa és una nova tibada d’orelles a la cúpula judicial que volia treure’s de sobre amb rapidesa la petició i haurà de tornar-se a pronunciar per la via jurisdiccional ordinària.

I és que quan el CSJ va notificar la desestimació de la sol·licitud perquè s’apartés del cas els dos fiscals arran dels seus contactes amb representants dels grups parlamentaris governamentals per tal que introduïssin uns canvis legislatius que els convenien, el poder judicial va deixar clar que la decisió no era recurrible sinó era per les vies extraordinàries, és a dir, anant directament al Tribunal Constitucional.

Els recurrents van considerar que la cúpula judicial no tenia raó, però perquè no es quedessin sense possibilitat de qüestionar el refús de la recusació van acudir primer al Constitucional sense renunciar a acudir a la via ordinària, començant en primer lloc per presentar un recurs administratiu davant el propi Consell Superior. De fet, en el recurs d’empara ara desestimat els propis recurrents avisen al TC que creuen que el seu recurs no s’ha d’admetre.

I així ho recull l’Alt tribunal que per segona vegada diu que una interpretació combinada de la Llei qualificada de la Justícia i de la del Tribunal Constitucional fa arribar a la conclusió que encara que la qüestió sigui la petició d’una recusació del fiscal, la decisió que s’adopti en relació a l’esmentada sol·licitud s’ha de rebatre per la via ordinària abans d’arribar al Constitucional. Per tant, indirectament dóna la raó als recurrents i torna a picar la cresta al Consell Superior impedint-li que es tregui de sobre l’afer abans d’hora.