La candidatura que encapçala l’exconseller general i economista s’ha reunit els darrers dies amb diversos representants sindicals de l’administració i ha constatat que “Andorra necessita una simplificació de la normativa que regula la vida pública i una reducció de la seva conflictivitat i judicialització”. Andorra Sobirana considera que “la qualitat de vida dels funcionaris i dels administrats depèn del grau de seguretat jurídica que impera a l’administració pública. Les normes clares i entenedores permeten relacions segures entre totes les parts”.
Entre altres coses, la formació reclama un “funcionariat de carrera” que tingui una clara obligació de complir la normativa, que ha de ser clara i allunyada del poder polític de torn. Un funcionari que ha de ser avaluat professionalment amb l’acompliment d’objectius “clars i mesurables objectivament”. Andorra Sobirana aposta per portar la transparència al màxim possible en qualsevol procés de contractació, per evitar que siguin a dit “ni que sigui per feines temporals”.
La formació que lidera Nomen aposta també per limitar el nombre de càrrecs de confiança atès que “Andorra es pot permetre una activitat política que canvia les lleis, però no es pot permetre una activitat política que cada legislatura hagi de canviar les funcions i la vida de les persones que treballen a l’administració”. Andorra Sobirana també demanda un desplegament reglamentari clar i àgil.
La formació imposaria l’exigència d’haver d’utilitzar el gabinet jurídic de l’administració en tots els casos, evitant així la contractació de despatxos d’advocats que esdevenen “portes rotatòries”
Una altra de les exigències que imposaria la formació en cas que pogués governar o influir de forma decisiva en la governabilitat seria el fet d’usar “els serveis del departament jurídic de l’Administració en els processos judicials amb els administrats o amb funcionaris. Els encàrrecs a dit a advocats privats dels litigis de l’Administració obren suculentes portes rotatòries que acceleren una degradant judicialització i encariment de la vida pública”.
Els objectius que es fixa Andorra Sobirana en matèria de Funció Pública “són clarament incompatibles” amb la llei recentment aprovada i que “posa al funcionari en una posició vulnerable i de dependència als capricis personals del polític de torn. Una llei que obre la porta de la privatització política de l’administració amb la corresponent inseguretat per als administrats”. Per aquest motiu, una de les primeres proposicions de llei que entraria un hipotètic grup parlamentari d’Andorra Sobirana seria “la d’una moderna llei de la funció pública professional al servei del ciutadà per donar solució a l’actual llei d’una funció pública polititzada, al servei del partit polític de torn”.