Tots tres han repetit els arguments, la cronologia i la descripció dels fets realitzada en roda de premsa i exposada tant als grups parlamentaris com a representants de la patronal com de la Cambra de Comerç, que serà qui pilotarà les demandes empresarials en relació amb les mesures que pugui establir l’administració. Martí ha anunciat que s’estan fent els tràmits necessaris per tal que a partir de dilluns el pas pel túnel d’Envalira sigui gratuït. A més, i després de molt burxar-lo, ha acabat anunciant que hi ha disponible una partida d’1,2 milions d’euros com a mínim per adoptar mesures. No n’ha concretat cap, però.
La Cambra de Comerç pilotarà les demandes de mesures que creguin els empresaris i el consell de ministres de dimecres vinent n'adoptarà una bateria inicial
El màxim responsable de l’executiu, que ha hagut d’aguantar alguna que altra envestida d’assistents a la reunió, que s’ha celebrat a la sala de conferències del complex esportiu i cultura del Pas de la Casa, amb un centenar llarg d’assistents i amb una durada propera a l’hora i mitja, no ha concretat cap mesura més enllà de la del túnel. Tampoc el cònsol. Martí ha advertit que no es poden crear “greuges comparatius” amb altres zones del Principat perquè la situació podria crear un efecte bola de neu.
El mandatari governamental ha anunciat que l’executiu té intenció d’adoptar les primeres mesures dimecres vinent. Seran “efectives i reals”, segons que ha deixat clar el ministre Torres. També s’ha afirmat amb contundència, però, que cal que qualsevol mesura que s’adopti sigui “realista i sostenible”. Martí ha explicat que la legislació andorrana no preveu depèn quines actuacions per un fet que, ha recordat, succeeix en territori francès. A la pregunta d’un assistent de si es podria declarar el Pas zona catastròfica i així intentar cobrar les pèrdues de les companyies asseguradores, el cap de Govern, sense dir-ho explícitament, ha deixat entreveure que aquesta possibilitat no es contempla ni es preveu legalment.
Martí ha mantingut un amistós però alhora tens diàleg públic amb l’empresari i excònsol Jordi Mas, que ha estat dels primers en reclamar concrecions
Martí ha tornat a repassar la cronologia dels fets i ha insistit, tot remarcant la implicació del Govern i d’ell mateix personalment, alhora, també, la prudència amb què calia actuar i per la qual cosa no havia comparegut abans, que el tancament total de la carretera continuarà, des d’avui, com a mínim dues setmanes. I un màxim de quatre. El màxim responsable executiu ha remarcat que la col·laboració de França és total i que treballaran tant com sigui possible -saltant-se festius i caps de setmana, treballant-los doncs, un fet molt poc habitual en els francesos- per redreçar la situació a la màxima brevetat possible.
El cap de Govern en funcions ha insistit en la complexitat dels treballs i de la situació geològica, que posa en risc les persones que hagin de treballar a la zona i, per tant, cal assegurar-la primer. Ha tornat a remarcar que tècnics andorrans visitaran diàriament l’indret per garantir que les obres avancen i ha explicat que el proper 13 de maig tornarà a mantenir una trobada d’alt nivell a Tolosa, amb els responsables de la prefectura de l’Occitània, per avaluar de nou la situació i poder establir ja un calendari més precís.
La intervenció de l'excònsol Mas
Tot plegat, però, ha aixecat un notable recel i desencís entre els empresaris, que han reclamat insistentment a Martí i els dos Torres que anunciessin ja alguna mesura de més impacte que la de la gratuïtat del túnel. No se n’ha dit cap més enllà d’insinuar que hi pot haver alguna rebaixa o exempció en les cotitzacions dels assalariats. En un to aparentment amigable però ple de tensió, Martí ha mantingut públicament un intercanvi de paraules amb l’empresari i excònsol encampadà Jordi Mas, un dels assistents de la reunió que ha pres la paraula.
L’única mesura que el mandatari governamental ha deixat intuir més enllà del túnel és una rebaixa o exempció de les cotitzacions dels assalariats
Mas ha retret que fins aquest dimecres cap membre del Govern no hagi visitat els empresaris i comerciants. I després de remarcar que “hem de pagar nòmines, lloguers, proveïdors”, ha estat un dels que ha demanat si hi havia ja alguna mesura que es pogués anunciar. Alhora, com altres assistents, ha reclamat que es projecti amb urgència un accés a França que depengui exclusivament d’Andorra. I és que com ha afirmat un altre dels assistents, el primer en obrir el torn de preguntes, “la DIRSO (en referència als responsables francesos en matèria de carreteres al sud-oest del país) se’n fot del Pas i del país. Hauríem de ser els andorrans” els qui poguessin liderar les obres. “Ara anirem a mirar si treballen”, ha anunciat.
Martí ha fet un símil gràfic tot assegurant que hi ha dues vies possibles, un enfrontament amb França amb les conseqüències que això pugui tenir, o una col·laboració i confiança amb les seves autoritats. El cap de Govern en funcions ha assegurat que ha vist una real voluntat de la prefectura de l’Occitània en actuar amb celeritat i de manera ferma per restablir la normalitat el més ràpid possible. Quan serà possible que la carretera estigui totalment oberta? No se sap. En quatre setmanes a tot estirar hi hauria d’haver pas alternatiu.
“No obrim les caixes, no fem res, no tenim a ningú”, ha exclamat visiblement enfadada i emocionada alhora una empresària que ha recordat que han de pagar lloguers, nòmines i mercaderies sense mitjans per fer-ho. Fins i tot una treballadora d’un establiment del Pas de la Casa ha demanat si s’ha pensat en ajudes directes als assalariats atès que n’hi ha que cobren en funció de la feina que fan, en base a comissions. “No hi ha ni empresaris ni treballadors, parlem d'ajudar els ciutadans”, ha deixat clar Toni Martí aclarint encara més fefaentment una altra circumstància: “No podrem arribar a totes les demandes.”