Neu

Inversió de 2,5 milions en la temporada d’hivern a Pal Arinsal

Tant el director general de l’estació, Josep Marticella, com les cònsols massanenques remarquen que aquest volum de despesa ha estat possible gràcies a la unificació amb Ensisa, igual que la futura unió de les dues zones, en la qual ja es treballa a nivell tècnic

Un moment de la reunió de poble. EDUARD COMELLAS / COMÚ DE LA MASSANA

Pal Arinsal afronta la nova temporada d’hivern amb una inversió en millores a les dues estacions de 2,5 milions d’euros. Una xifra que, segons ha explicat la cònsol major de la Massana, Olga Molné, no hauria estat possible sense la unificació amb Ensisa dins la societat SETAP 365. De cara al futur, ja es treballa tècnicament en l’enllaç entre totes dues parts del domini, una unió que es faria, segons ha explicat el director, Josep Marticella, via pistes vermelles o negres, ja que són les que permeten tirar endavant el projecte amb la mínima modificació del terreny.

Així s’ha revelat durant la reunió de poble celebrada aquest vespre al Teatre de les Fontetes una trobada que ha servit per apropar a la ciutadania de la parròquia l’estat del procés d’integració dels dominis esquiables massanenc i canillenc i, de retruc, de l’entrada de Pal Arinsal a Grandvalira Resorts. La que ha de començar en poques setmanes, doncs, serà la primera temporada de neu sota aquest paraigua. Molné ha destacat que, enguany, la inversió a l’estació arribarà als 2,5 milions d’euros.

Una part d’aquests diners s’han destinat al que es considera un dels eixos claus: la restauració. “Estem treballant per assolir l’excel·lència des del punt de vista econòmic però també per l’experiència del client i una de les claus és elevar el nivell de la gastronomia”, ha assegurat Molné. Així, el desembre està prevista la inauguració de tres nous restaurants que, s’ha assegurat, tindran “conceptes molt actuals, amb materials càlids i una oferta variada i de qualitat per arribar a tots els públics”. Un quart establiment, al refugi, de més “alt estanding” es preveu obrir ja el 2023.

La cònsol major de la Massana, Olga Molné, dirigint-se a la platea davant David Hidalgo, Eva Sansa i Josep Marticella. | EDUARD COMELLAS

La resta de la inversió s’ha centrat en millora d’equipaments, tot i que no s’han volgut donar detalls, a l’espera de la presentació oficial conjunta de la temporada que s’ha de celebrar amb la resta de dominis. Molné sí que ha parlat, però, de “canviar els ginys que estan desfasats”. El que sí que ha volgut posar en relleu Marticella és el fet que aquest volum de recursos no s’hi hagués arribat sense la integració a SETAP 365.

Des del comú s’ha destacat que no s’ha hagut de posar diners per a les inversions a l’estació, fet que permet tenir-los per fer projectes a la parròquia i “beneficia els ciutadans”

I, a més, les rectores de la corporació parroquial han tret pit tot recordant que el comú, en aquesta ocasió, no ha hagut de fer cap esforç econòmic. “Amb aquest canvi de model, la Massana hi surt guanyant perquè tenim noves inversions a l’estació sense que haver de desemborsar diners com passava fins ara. Això ens permet fer més inversions a la parròquia, cosa que va en benefici de tots els ciutadans”, ha afirmat la cònsol menor, Eva Sansa, que ha recordat que, a partir del 2031, es tornarà a cobrar cànon, fet que farà créixer la partida d’ingressos dels pressupostos comunals. La mandatària ha defensat que “en cap moment ens hem venut l’estació; abans estaven sols i ara anem junts i som part d’un gran projecte de país sense perdre l’essència familiar”.

Sobre les repercussions de la integració sobre la Massana, Molné ha assegurat que “el nou escenari ajuda directament al poble perquè millorar l’estació comportarà l’augment de turistes i de més qualitat i això revertirà sobre el teixit empresarial de la parròquia”. De fet, com ha afegit la cònsol menor, les bones perspectives de cara al futur de l’estació ja s’estan traduint en la reobertura de dos hotels i la instal·lació d’un hostel al poble d’Arinsal, pendent dels darrers permisos per obrir.

Els 2,5 milions d’euros invertits enguany són només un primer pas. Fins i tot, es pot considerar modest. En l’horitzó hi ha un projecte que ha de potenciar encara més el domini esquiable massanenc: la unió esquiable de les instal·lacions de Pal i Arinsal. Una iniciativa que, han remarcat, no hauria estat possible en solitari. Ara, en canvi, es pot tirar endavant. De fet, Marticella ha avançat que “ja es treballa a nivell tècnic”. Fins i tot, ha donat un detall: es faria via pistes negres i vermelles, alguna acompanyada de neu de cultiu. Es considera la millor opció, ja que és la que requereix menys modificació del terreny, passant per la zona de Setúria. La intenció és que l’any vinent ja pugui ser una realitat en part per anar-lo completant en temporades posteriors. Hidalgo ha afegit que la connexió també es faria per giny, via un telecadira al Port Negre.

La Massana tornarà a cobrar cànon per l’estació de Pal-Arinsal a partir del 2031

A la reunió també ha participat el director general de SETAP 365, David Hidalgo, que ha desgranat l’organització de la nova societat. “Hem sumat dimensió i capacitat de negociació a més de promocionar el talent intern de les dues estacions”, ha assegurat. El responsable de la nova societat ha avançat que la voluntat és que tota la integració estigui completada en un termini de dos anys, molt per sota, ha apuntat, del que sol ser habitual. I ha deixat clar que això serà possible sense que “perilli cap lloc de treball”.

Tant ell com Marticella així com les cònsols han volgut destacar la importància d’aglutinar tots els dominis sota una marca. “És històric”, ha assegurat Molné. Hidalgo ha posat en relleu que, de cara a l’exterior, es pot vendre una oferta molt atractiva, amb 303 quilòmetres de pistes sense que cap de les tres estacions perdi els seus trets distintius.