Així, el domini massanenc fa un pas més després de la seva unificació amb Ensisa. La integració es fa també a Grandvalira, que ja tenia els dominis d’Encamp, Grau Roig i Pas de la Casa i el d’Ordino-Arcalís, via Saetde. Per tant, es posarà a la venda un forfet únic per a tot el país. Això, s’ha explicat en la roda de premsa, ha de suposar tenir “una oferta unida” amb un “fort posicionament al sud d’Europa”. A la vegada, es confia que ajudi a lluitar contra la desestacionalització.
El preu encara no està tancat. Els pròxims mesos caldrà fer una tasca important pel que fa a la configuració d’aquest forfet i, també de les diverses marques que passaran a formar el conglomerat. El que sí que es té relativament clar és que es pot comprar un forfet de dia per anar a cadascuna de les estacions i que, d’aquesta manera, conviuran el de Grandvalira, amb el combinat de les valls del nord, com a exemple. Malgrat que tot està bastant tancat, s’ha insistit en el fet que cal deixar treballar, perquè encara s’ha de configurar l’estratègia de marketing que se seguirà i com es presentarà aquest tiquet únic a la resta d’Europa. Sobretot, també caldrà veure què passa finalment amb Vallnord.
L’acord, però, ja està signat des del matí d’aquest dimarts. Per tant, es comença a córrer des d’ara mateix i s’ha començat a preparar tots els detalls per a poder comunicar l’oferta de cara a la temporada d’hivern. Els diferents directius seran els encarregats de tancar temes més tècnics, com els comentats anteriorment. Amb aquest conglomerat, se sumaran en total 303 quilòmetres de pistes de gestió única, en un acord que porta gestant-se al país des de fa gairebé 70 anys. “Som un país petit amb recursos econòmics limitats, i calia fer força per intentar trobar solucions i remar tots en la mateixa direcció, i això ens permetrà treballar conjuntament a partir d’ara”, ha explicat el cònsol major de Canillo i president d’ENSISA, Francesc Camp.
Bàsicament, un dels objectius principals és poder presentar una estratègia unificada i “fer-nos més forts de cara als mercats internacionals”, ha apuntat Camp. Les ofertes de neu són cada cop més competitives i atractives arreu d’Europa. El president de SAETDE, Joan Viladomat, ha explicat que les estacions estan fent “inversions espectaculars, i han donat ajudes directes a la inversió després de la Covid-19”. Això ha fet que lluitar per tenir un posicionament sigui cada cop més difícil.
Malgrat que encara no es té definit ben bé tot el nou producte, els clients de Pal Arinsal s’integraran dins de My Grandski. Es tracta del club de fidelització que té per objectiu simplificar l’accés i les consultes que els usuaris vulguin fer a les plataformes de les estacions, i on es poden fer diverses accions relacionades amb l’activitat de l’esquiador des d’un punt de vista més comercial, com accedir a la wifi, comprar online o realitzar els tracks de la seva esquiada, entre d’altes.
“El forfet de temporada permetrà gaudir de la muntanya els 365 dies de l’any amb l’accés al bikepark”
A més, s’ha tractat també des del punt de vista del canvi climàtic. De la desestacionalització. Amb aquesta unió s’ha assegurat que es permetrà tenir una activitat continua durant l’any. L’exemple l’ha posat la cònsol major de la Massana, Olga Molné, indicant que “el forfet de temporada permetrà gaudir de la muntanya els 365 dies de l’any amb l’accés al bikepark”. Així mateix, el director general de Crèdit Andorrà, Xavier Cornella, ha assenyalat que “aquesta fita, fa uns mesos impensable, ens permet enfrontar els reptes de sostenibilitat que té ara mateix el sector de la neu, i ens servirà per enfortir-lo i compensar-lo”.
A la presentació també hi ha estat la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, que ha assenyalat que “aquest model de gestió ens permet continuar creixent com a país i per aprofitar totes les oportunitats que apareguin”. Ha remarcat, a més, que la parròquia va ser pionera pel que fa al sector de la neu amb la creació de les pistes del Pas de la Casa i que aquesta evolució en la forma de gestionar els dominis es valora molt positivament. D’altra banda, el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, ha afirmat que “és un acord amb el qual fa anys que tothom somiava i que tenia ganes d’arribar-hi”. La integració ha estat una aposta, ha indicat, que s’ha tingut des del primer moment i que la fusió d’Ordino-Arcalís a Grandvalira ha sigut “un punt d’inflexió perquè avui es pugui estar aquí”.
SKI ANDORRA, DINTRE DEL PROCÉS TÈCNIC
Ski Andorra té, actualment, dues funcions dintre del sector de la neu. Una d’elles és la de funcionar com a patronal, de fer de representació internacional, també de formació i, per últim de comercial. En aquest aspecte, Camp ha assenyalat que ja existia un forfet de país sota aquesta marca, “però mai s’havia fet l’esforç de comunicar-lo”. Per tant, ara és el moment de començar a fer accions comercials conjuntes i, amb aquesta nova integració, la part “més de patronal”, es mantindrà. Pel que fa als ingressos de l’esquí escolar, però, s’ha d’acabar de perfilar quina part es destinarà a Ski Andorra i quina a Nevasa.
SETAP365 CONTINUARÀ EL SEU CAMÍ
La primera integració que es va donar darrerament va ser la creació de la ‘holfing’ que integra ENSISA i EMAP, i que té com a socis el comú de la Massana, el de Canillo i Crèdit Andorrà. Pel seu futur, Camp ha assegurat que “són dos acords en paral·lel”, fent referència al que s’ha signat aquest dimarts. Per tant, SETAP365 es preveu que continuï “el seu camí, tot i que ara es gestionarà des de Grandvalira”. Actualment, s’està fent el treball per tal d’integrar els equips d’ENSISA i EMAP.