Oficialment es manté fins a darrera hora la incògnita formal. Però les muntanyes estan pelades i els darrers dies no ha fet encara excessiu fred per poder produir neu de cultiu. A tot estirar a Arcalís s’està treballant en la innivació. A la resta de sectors esquiables del país, el que s’espera és que comenci a nevar seriosament a partir de diumenge o dilluns. Massa tard, però, perquè la Puríssima pugui ser d’esquí.
En aquest marc, per exemple en el cantó d’Ensisa, sempre segons fonts oficioses, només s’obrirà el sector de Canillo i amb activitats com les que es fan a l’estiu (tirolina, Magic Gliss, inflables en funció de la meteorologia). A nivell d’instal·lacions, es preveu que Soldeu i el Tarter estiguin totalment tancats, amb l’excepció de l’Abarset, encara que aquest ‘equipament’ té un altre tipus de naturalesa. Aquest dimarts s’han activat durant una estona els canons, però no han donat pas per gran cosa.
Tampoc en el cantó de Saetde -amb l’esmentada excepció d’Arcalís com a sector de la ‘germana’ Secnoa- hi ha millors expectatives. Encara que les fonts oficioses consultades en aquest cas han assegurat que la decisió definitiva no s’adoptarà fins dijous, el que “està clar que l’estació com a tal no s’obrirà”. Una altra cosa, i no està gens clar, és que es pugui posar en funcionament algun espai de debutants.
SUPRESSIÓ DE RESERVES
Tot plegat ha suposat una cancel·lació important de reserves. Evidentment, amb especial èmfasi en aquelles lligades directament amb els establiments turístics directament lligats a les pistes. El degoteig de cancel·lacions tant en els hotels com en els apartaments turístics és constant. De fet, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, ha titllat la situació de “dramàtica” perquè “al Pas de la Casa les anul·lacions arriben al 100%, mentre que a la vall central han estat del 40%”.
En aquest sentit, remarca que “l’ocupació per aquest cap de setmana es preveia entre el 80% i el 100% depenent del complex i ara hem baixat de 0 al 20%”. En alguns casos, diu, que s’ha optat per oferir als clients un canvi de dates amb la condició que si el preu és més baix es mantindrà l’actual i si és més car pagaran la diferència. “Que no hi hagi neu no és problema nostre, però el que volem és fidelitzar el client”, exposa.
“L’ocupació per aquest cap de setmana es preveia entre el 80% i el 100% depenent del complex i ara hem baixat de 0 al 20%”, expliquen des de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics
Per la seva part, des de la Unió Hotelera no ha notat en la mateixa força aquesta situació. Els establiments que estan més pròxims a les pistes d’esquí serien els que noten més la manca de neu, mentre que a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, mantenen bona part de reserves. El president, Jordi París, exposa que “aquesta setmana les reserves s’han aturat i això afecta a la majoria”. En aquest sentit, el director, Jordi Pujol, exposa que l’ocupació prevista és del 60%, però confia que la real estigui per sobre. De fet, la manca de neu i la no obertura de pistes el cap de setmana passat ja va generar un cert neguit entre els turistes i això va fer que els touroperadors ja registressin cancel·lacions de grups.
Tots els agents turístics del país, en major o menor mesura, i els empresaris que fien bona part de la seva facturació en un bon hivern, ja centren els seus esforços en poder oferir un bon Nadal. De fet, les previsions meteorològiques ja indiquen que les precipitacions en forma de neu que haurien d’arribar sobretot a partir de dilluns que ve han de ser importants. Caldrà veure com es pot conservar a partir de llavors la situació.
L’objectiu primordial, com sol ser sempre d’altra banda, és treballar prou bé la innivació artificial com perquè es pugui allargar al màxim la temporada per darrere, encara que la Setmana Santa s’escau molt tardana en el calendari. Més enllà, de fet, de mitjan d’abril, del 13, Diumenge de Rams, fins al Dilluns de Pasqua, el dia 21, quan es voldria mirar de tancar pistes.
Comentaris (16)