És aquest un moment de certa convulsió en el sector. Els treballadors de la única gran empresa privada que fins ara hi havia al país -Ambulàncies del Pirineu (ADP)- no fa pas massa han rebutjat una proposta de conveni col·lectiu. N’han de negociar una de nova. Aquesta situació no té res a veure amb la constitució del Servei d’Assistència Sanitària (SAS). Alguns dels seus promotors provenen de l’oficiosament extinta Ambulàncies de les Valls (ADV). D’altres impulsors tenen experiència en l’assistència tècnica en carretera. Uns i altres s’han unit per impulsar la nova empresa.
Fa un temps que hi van al darrere. El cuquet els seguia picant, en algun cas. Tenen clar que hi ha un nínxol de negoci i s’hi volen llançar de cap, segons les fonts empresarials consultades. Ho tenen tot apunt a nivell d’autoritzacions, permisos i registres legals. En poques setmanes començaran a operar. Ho faran, d’entrada, de manera modesta. Ara tenen una unitat equipada pràcticament del tot i estan en converses per adquirir “un segon recurs”. És el mínim. La pretensió a mitjà termini, pels reptes que s’han fixat per ara, és disposar de quatre o cinc vehicles.
D’entrada començaran a operar amb dos vehicles i sense una plantilla fixa, contractaran el personal, sempre qualificat i titulat, però només per hores
El personal de moment el contractaran per hores, sense necessitat de dotar-se d’una plantilla fixa. Saben que, juntament amb els vehicles, les persones que formin part de l’equip són essencials. Poden ser el més bo però també el més complicat de la gestió de l’empresa. Aquell dels empresaris que ja té una experiència prèvia en el sector ho coneix sobradament. Servei d’Assistència Sanitària té clar que optarà en qualsevol cas per personal qualificat i titulat.
Les fonts empresarials consultades asseguren que hi ha tècnics degudament acreditats que volgudament han quedat fora del sector per desenganys, cansament o el motiu que sigui. I seran aquests els que miraran de recuperar. De fet, alguns ja els tenen compromesos, com també tenen compromeses algunes feines. Ara per ara, l’objectiu de SAS són els serveis privats i els preventius. Dos exemples, que no necessàriament han de ser reals però sí entenedors: arribar a acords amb una mútua d’assegurances d’un país veí perquè en el cas d’un accident sofert per un mutualista seu sigui SAS qui traslladi el malalt. O, d’altra banda, estar presents prestat atenció preventiva en un esdeveniment esportiu l’organització del qual encomani aquesta tasca a SAS.
Pas a pas, la companyia es vol anar obrint terreny. Fonts de l’empresa no descarten presentar-se a un eventual concurs per fer-se càrrec del transport sanitari, el que escaigui que el SAAS posi al mercat. “El que podem afirmar segur és que si es convoca tal concurs, nosaltres anirem a recollir el plec de bases”, una altra cosa és que s’acabi presentant una oferta, afirmen les fonts consultades. Saben el pa que s’hi dóna i no es volen picar els dits. Tampoc fer la guitza a ningú. Però sí augmentar la competència per fer que s’incrementi la qualitat del servei.
Comentaris