Neguit entre professionals del transport sanitari pel coronavirus

Els bombers, que són els encarregats dels trasllats nocturns, usen per ara les granotes que van sobrar davant l’alerta de la grip aviar

Bombers de transport sanitari equipats amb granotes en una actuació recent.
El neguit i la intranquil·litat per la gestió i les repercussions del coronavirus estan a l’ordre del dia entre alguns dels professionals del transport sanitari. Hores d’ara, i a no ser que alguna persona sospitosa d’haver contret la malaltia vagi directament a l’hospital, els ‘transportistes’ són els primers que entren en contacte amb un hipotètic contagiat. Alguns dels sanitaris d’aquesta matèria consideren que no tenen ni el material adequat per protegir-se ni han rebut la formació adequada per saber com han d’actuar.

D’instruccions, des del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) sí que se n’han donat. Quan una persona truca al 116, que és el canal adequat, i des d’aquest centre d’emergències sanitàries es conclou que hi ha una alerta per coronavirus, s’activa una ambulància perquè vagi a recollir el pacient. De 8 del matí a 8 de la tarda se n’encarrega el personal del SUM. Hi ha una ambulància concreta destinada a aquest tipus de malalts, estacionada usualment al Falgueró. De les 8 del vespre a les 8 del matí següent el servei, d’activar-se, l’han de fer els bombers.

Les instruccions són que intervingui el menor personal possible. Per tant, el protocol d’actuació fixa que siguin dues persones que vagin a recollir el pacient. El xòfer i un altre sanitari. El primer s’hauria de mantenir sempre a una distància superior als dos metres i n’hauria de tenir prou amb una mascareta per protegir-se ja que no hauria de participar, a no ser que sigui indispensable, en l’operatiu directe sobre el malalt. El segon és el que hauria de fer tota la intervenció assistencial tot i que mirant d’entrar el mínim en contacte amb l’hipotètic malalt.


Equip de protecció individual format per uns guants de làtex, una mascareta, unes ulleres de protecció i una bata de màniga llarga.

Així, les instruccions és que el professional sanitari que hagi de fer l’actuació assistencial vagi equipat amb una mascareta, unes ulleres de protecció, uns guants de làtex i el que es coneix com una bata llarga. (Representants dels treballadors d'Ambulàncies del Pirineu han assegurat disposar d'aquest material i que els sembla adequat). La voluntat és que amb el malalt n’hi hagi prou amb donar-li una mascareta i donar-li un seguit d’instruccions i situar-lo, amb el menor contacte possible, a la cabina assistencial de l’ambulància. Entre aquest compartiment i l’espai del xòfer, la finestra de separació hauria d’estar totalment tancada. Aquí hi ha un primer element de neguit: en algun cas, l’espai de separació no és de vidre; es limita a un cartró que s’hi ha col·locat a mode de protecció.

Quan una persona té símptomes compatibles amb la malaltia epidèmica ‘de moda’ cal que truqui al 116 i d’es d’aquí s’activa una ambulància perquè reculli el pacient allò on sigui

Els malalts van directament a la segona planta de l’hospital, a l’ala d’aïllament, sense passar per urgències i evitant al màxim altres dependències. El mateix sanitari que ha fet l’actuació assistencial a l’ambulància acomoda ara el pacient amb l’ajut dels professionals de la planta i després es procedeix al sanejat, a l’eliminació del material d’un sol ús i a la desinfecció, seguint les instruccions que se citen en el document elaborat pel SAAS, del vehicle, de l’ambulància.

En cas d’una exposició certa, i això no es pot assegurar mai (tampoc descartar), les fonts consultades consideren que les bates de màniga llarga que recull el protocol escrit que és el que s’han de posar els sanitaris que vagin a recollir els pacients, són una protecció massa dèbil. De fet, han explicat els consultats, els bombers que han hagut de fer alguna intervenció fins ara i, de moment, els que ho hagin de fer, s’equipen amb les granotes de què es van dotar quan hi va haver l’episodi de la grip aviar. Com que va sobrar aquell material, per ara és el que s’utilitza o es pretén utilitzar.


Interior d'una ambulància amb una separació de cartró entre la zona del xofer i la cabina assistencial.

Les fonts han explicat que tenint en compte que la seva exposició és hipotèticament alta i són els que més s’han de mobilitzar perquè són, segons el protocol descrit, els primers en intervenir, el personal de transport sanitari hauria d’estar dotat d’uns recursos majors, que evitessin qualsevol contagi i asseguren una protecció eficaç. És cert, i ningú no diu pas el contrari, que hores d’ara no hi ha cap motiu per alarmar-se al Principat. Però també recorden les fonts que encara que amb repercussions lleus, el coronavirus és altament contagiós i de fàcil propagació segons com.

En propers dies, com a mínim els professionals de transport sanitari del cos de bombers, haurien de rebre una formació específica d’actuació davant el coronavirus. En aquest sentit, recorden les fonts, es va ja una mica tard atès que alguns trasllats ja s’han hagut de fer fins al centre hospitalari després que una persona amb símptomes alertés el 116 i des del centre d’emergències s’activés tot el protocol que inclou, en primer lloc, la posada en marxa del transport sanitari.