La festa major de la Cortinada se celebra al tomb del primer cap de setmana de setembre. En tractar-se de la darrera festa que es fa al Principat, i la darrera, també, abans de l’inici del curs escolar, nombrosos joves s’aglutinen i es troben al quart. Hi ha, segons els veïns, una “afluència massiva de joves menors d’edat”. Els promotors de la recollida de firmes han iniciat l’acció a partir de l’experiència dels darrers anys i vist que els seus precs verbals al comú no han tingut cap efecte.
Propietaris privats lamenten les destrosses a les seves finques i el cas omís que fins ara ha fet el comú o la manca de resposta de la policia a les denúncies presentades
“Els darrers anys hem patit aldarulls, destrosses (miralls de cotxes trencats, pedres llançades als capots de cotxes, material urbà tirat al riu, etc.) i invasió de propietats privades”, s’explica en la carta que es fa circular per demanar la signatura en un document que, s’ha dit, es vol fer arribar al quart i al comú. S’hi afegeix, també, que “durant aquests últims anys hem observat un augment de joves menors d’edat que han hagut de ser evacuats en ambulància degut sobretot a una ingestió excessiva d’alcohol”.
Els veïns lamenten que les autoritats comunals hagin fet cas omís a les seves queixes -el motiu seria que la corporació no hi té res a veure, un fet que és cert en part: l’organització està desvinculada del comú però, en canvi, sí que rep suport econòmic- i que “les denúncies a la policia no han tingut mai repercussió, ja que les evidències fotogràfiques no han sigut proves prou convincents per dur a terme actuacions de prevenció”. Tot plegat, afirmen els veïns, ha comportat una notable sensació d’inseguretat ciutadana els dies que dura la festa major.
Nombrosos veïns de la Cortinada han hagut de fer despeses “molt elevades”, asseguren, per protegir la seva propietat. I és que en edicions anteriors de la festa, més d’un i de dos propietaris s’han trobat en jardins privats i altres estances particulars joves que feien ‘botellón’ o que hi anaven a deposar els efectes d’una ingesta excessiva d’alcohol. Els propietaris en qüestió instal·len tanques especials per barrar el pas a les propietats. Altres han optat per marxar durant els quatre dies de festa Major, “amb el consegüent cost que això té”.
Entre moltes altres coses -com ara canvis en el format festiu-, els signataris reclamen al quart que contracti una assegurança pels costos de les destrosses que es puguin provocar
En el document que s’està fent firmar per presentar en breu a les institucions, es proposen tot un seguit de mesures per intentar que, garantint òbviament la celebració festiva, es pugui també assegurar que no hi haurà anomalies. Així, es demana que “la festa major de la Cortinada torni a les seves arrels i que esdevingui una festa que posi l’èmfasi en les activitats adreçades a la gent gran i als més petits” i que la celebració es limiti a només dos dies, que sigui “només en cap de setmana: dissabte i diumenge”.
També se sol·licita que “es revisi si la ‘disco mòbil’ després dels balls amb orquestra és necessària. Si es fa la 'disco mòbil’, només s’hauria de fer una nit i en un lloc fora del poble”. Altres mesures que es reclamen és poder disposar d’un servei de seguretat que “prohibeixi els ‘botellons’ i els aldarulls innecessaris” i que sigui efectiva la prohibició de vendre alcohol als menors durant la festa major. Des d’alguns dels veïns crítics amb la fórmula festiva actual es tem ben sincerament que en algunes de les barres, per començar els mateixos que serveixen com a integrants de l’organització ja són menors. Finalment es demana que “el quart de la Cortinada contracti una assegurança pels costos de les destrosses que es puguin provocar a les propietats dels veïns”.