El secretari d’Estat de Transició Energètica, Mobilitat i Transports, David Forné, ha reconegut que incrementar els horaris del bus més enllà dels actuals -que tenen els últims viatges a les 21.30 o a les 22 hores en funció de la línia- “era una demanda històrica” que també ha anat sortint durant les trobades que es van fer durant el procés de participació ciutadana. Es tracta d’una “mesura immediata de rellevància”, “el bus nocturn entre setmana a partir del setembre, amb dues freqüències, de dilluns a dijous i també el diumenge”, molt pensades, almenys d’entrada, pels ciutadans del país que treballen en sectors econòmics que allarguen la jornada fins tard, com el comerç o, sobretot, l’hostaleria i restauració.
Forné ho ha explicat en una compareixença, primer, davant els mitjans de comunicació i, després, un acte obert al públic, per donar compte dels resultats del procés de reflexió sobre el transport públic i per anunciar algunes de les accions que es pensen adoptar o s’han considerat prou interessants per donar-hi tombs i a més llarg termini implementar-les. El secretari d’Estat responsable del transport ha dut a terme sengles compareixences al costat de la seva homòloga titular de la Participació Ciutadana, Mariona Cadena, que s’ha encarregat de posar en relleu el valor de fer participar la ciutadania en la presa de decisions.
A banda de l’ampliació de freqüències de bus per la nit, des d’aquest 1 de juliol també s’han activat en el global de les línies 24 freqüències més, amb la qual cosa s’equipara l’estiu a la temporada hivernal a nivell de transport públic. Entre les mesures que Forné ha citat de certa envergadura hi ha la decisió de promoure una Autoritat nacional del transport que es pretén que sigui “un organisme independent del Govern” que s’encarregui de gestionar tot allò relacionat amb el transport de manera global, incloses els punts on poden aturar-se els vehicles o les zones d’aparcament.
Tres elements més destacats són l’estudi que s’ha de posar en marxa a partir del setembre en relació a l’optimització global del transport públic, la implementació d’una vinyeta turística, que malgrat que hi hauria una decisió política d’impulsar-la, Forné ha donat a entendre que tot plegat és molt incipient i encara hi ha dubtes pels riscos que pot portar associats. També ha quedat clar que en el que queda de legislatura s’ha d’elaborar un pla sectorial sobre el transport segregat. El pla ha de definir el traçat de dit transport i fer la deguda reserva d’espai. I començar a treballar en el finançament.
PARTICIPACIÓ
Tant Forné com Cadena han celebrat la bona marxa del procés participatiu i la contribució ciutadana. La secretària d’Estat de Participació Ciutadana, que ha considerat que el procés “ha tingut molt èxit”, ha explicat que entre les reunions realitzades en les set parròquies més el Pas de la Casa i les dirigides estrictament al sector es van reunir 160 persones. El Fòrum de la Joventut va mobilitzar 173 joves i a través del portal visc.ad hi va haver 24 participacions més.
En conjunt es van fer 772 aportacions que una vegada analitzades, i destriant el gra de la palla, van acabar recollides en un total de 474 propostes, de les quals 346 són viables o parcialment viables, 48 ja estan implementades i 80 estan fora de l’abast del procés en tractar-se de competències d’altres institucions. I és que, ha remarcat Forné en aquest cas, hi ha moltes qüestions que cal avaluar-les o fins i tot impulsar-les amb els comuns i, de fet, ja s’hi ha parlat.
Una de les qüestions o demandes sorgides del procés participatiu, ha remarcat justament el secretari d’Estat, és el fet que hi hagi “una millor coordinació entre estaments”. Forné ha reconegut que sent un país tant petit, i havent detectat “disfuncions”, és evident que “ens mereixem una millor coordinació”. D’aquí que “creiem necessari una Autoritat nacional del transport” que permetrà deslliurar personal de l’administració de segons quines tasques per dur-ne a terme altres de més valor qualitatiu.
Forné ha deixat clar que hauria de coordinar tot el transport del país i allò que en depèn o hi va en paral·lel. “No tenim pensada l’estructura” però sí que ara sí que “ara començarà la ronda amb els grups parlamentaris” per tal d’avaluar com hauria de ser la norma, el marc legal, que reguli dita autoritat, que abans no s’acabi la legislatura “pugui estar acabada i implementada”.
VINYETA I TRANSPORT SEGREGAT
També durant el segon semestre d’aquest any s’ha d’haver adoptat la decisió política última sobre la vinyeta turística en relació amb els visitants i, especialment, els seus vehicles. Forné ha recordat que és una demanda que també va sortir del procés participatiu i que hores d’ara hi ha la voluntat de tirar-la endavant. “Estem en discussions sobre com s’hauria d’implementar per com hauria de ser”.
El secretari d’Estat ha reconegut que “no està clara la millor manera” perquè s’ha d’evitar generar complicacions en els accessos i desafecció turística. “Ho hem de pensar bé”, ha reconegut David Forné, que ha admès també que si políticament hi ha en ferm la decisió política de tirar endavant la vinyeta, i entén que la decisió s’hauria d’adoptar -o com a mínim “és una reflexió que s’haurà de fer”- durant la segona meitat d’aquest any, durant el que resta de legislatura hauria d’estar implementada. I la recaptació, “com va dir el cap de Govern, hauria d’anar destinada de manera finalista a temes de mobilitat sostenible”.
Abans no estigui clara, aparentment, la decisió final sobre la vinyeta turística, ha d’arribar el resultat sobre l’estudi encarregat en relació amb el transport segregat i quina és la millor solució per a Andorra. En dos mesos hauria d’arribar, just dos mesos més tard del previst, aquest resultat de la primera fase. La segona fase, que hauria d’allargar-se sis mesos més, ha de permetre definir traçats i fer la reserva d’espais.
L’objectiu abans no s’acabi la legislatura és “plasmar sobre plànol un pla sectorial” que permeti reservar els espais necessaris. El pla hauria de rebre, durant aquest mandat, el vistiplau de la comissió tècnica d’urbanisme (CTU). Forné ha explicat que amb tanta construcció cada vegada es fa més difícil poder projectar qualssevol cosa i per això és necessari fer-ho. També abans d’acabar la legislatura s’hauria de tenir una aproximació de “com es tira endavant el projecte” des del punt de vista financer.
OPTIMITZAR EL SERVEI
Evidentment, bona part del procés participatiu ciutadà va tenir propostes, suggeriments, crítiques fins i tot a la qüestió del bus. En global, es mirarà de fer una APP -o una evolució millorada de l’actual Mou-t-b- que englobi el conjunt de recursos sobre transport públic i altres serveis que hi siguin associats. Forné té clar que més enllà d’ampliar freqüències a la nit, com es farà al setembre, o donar continuïtat ara a l’estiu als trajectes que hi ha a l’hivern, en plena temporada alta, s’ha de realitzar “un estudi que hem de fer de manera clara i contundent” en relació amb l’optimització del servei de transport.
Forné ha recordat que es destinen “més de 8 milions d’euros” als trajectes de bus i durant les reunions que s’han fet, tant sectorials com territorials, que Cadena ha considerat “molt satisfactòries”, han sorgit vàries propostes i suggeriments, que s’han d’analitzar per mirar si es pot donar un servei més eficient, més àgil, fer millor tot plegat segurament amb el mateix cost o potser, eventualment, amb algun estalvi, encara que aquest no seria l’objectiu. La voluntat és “l’optimització del servei”.