La policia registra una quarantena d’atropellaments entre gener i octubre

La majoria de sinistres es donen en passos de vianants i l’ACA insisteix que cal “estandarditzar-ne” la senyalització, pacificar la circulació, fer campanyes nacionals de conscienciació i que tant vianants com conductors “en facin un millor ús”

El pas de vianants on hi va haver un atropellament mortal a tocar d'Aixovall.
El pas de vianants on hi va haver un atropellament mortal a tocar d'Aixovall. MOBILITAT

La policia ha registrat una quarantena d’atropellaments, dos dels quals mortals, entre el gener i l’octubre d’aquest any, la majoria en passos de vianants. La xifra va en la línia de la registrada l’any passat i per aquest motiu des del cos d’ordre s’insisteix a vianants i conductors que extremin precaucions. Des de l’Automòbil Club d’Andorra (ACA) remarquen que la problemàtica no és exclusiva del Principat, si´no que és compartida per una norantena de països arreu del món i posen el focus en alguns elements que consideren que podrien ajudar a reduir aquesta sinistralitat. D’entrada, una petició que fa anys que arrosseguen i que lamenten que des de l’administració s’hagi estat poc receptiu: “una estandardització” dels passos de vianants.

Segons les dades recollides per la policia, des de principi d’any hi ha hagut 37 atropellaments. En tot el 2023 n’hi va haver 48 i el 2022, 35.El secretari general de l’ACA, Toti Sasplugas, recorda els atropellaments i en especial tot allò relacionat amb els passos de vianants és un dels punts en què més atenció s’ha posat. De fet, el primer informe IMACA, del 2012, ja centrava l’atenció en aquest aspecte i una de les principals conclusions mostrava la necessitat d’elaborar un marc legal general que regulés els passos de vianants. “Una estandardització”, exposa Sasplugas. De fet, indica, de totes les recomanacions fetes llavors, aquesta “és la que menys ha avançat, amb la que l’administració ha estat menys receptiva i ens entristeix”. Per això reitera que cal unificar criteris, tant nacionals com comunals. “Cada comú interpreta els passos de vianants a la seva manera i això fa difícil que la gent que va a peu i els conductors sàpiguen on han de parar o com funcionen, va en contra de la seguretat”, detalla. Disposar o no d’una zona de protecció que millori la visibilitat, que estiguin il·luminats o no, els colors... tot això són aspectes que poden ajudar a millorar-ne la seguretat i a nivell europeu hi ha centenars d’informes que ho recullen. “Si tens un estàndard nacionals, a més, t’obliga a una revisió anual i hi pots aplicar millores perquè la societat canvia i els espais també”, explica, afegint que “és una d’aquelles competències que és un erro que no estigui centralitzada”.

Un altre punt clau són les distraccions. Si fins fa uns anys la primera causa de sinistralitat era l’excés de velocitat, ara ja són les distraccions, i aquí hi juga un paper destacat el mòbil. Tant pels vianants com per als conductors. Sasplugas, a més, deixa clar que la seguretat “és cosa de dos” i per tant, hi ha d’haver “una voluntat compartida de vianants i conductors per millorar l’ús que fem uns i altres del passos de vianants”.

Una de les recomanacions recollides en l'informe IMACA del 2012
Una de les recomanacions recollides en l'informe IMACA del 2012

Des de la Unitat de Seguretat Viària de la policia es recorda que és bàsic que conductors i vianants posin sempre “la màxima atenció a la carretera” i que els conductors extremin les precaucions quan s’aproximen a un pas de vianants, a més de reduir la velocitat, sobretot quan no hi ha semàfor. Igualment recorden als vianants que no han d’accedir precipitadament al pas de de vianants, sinó que abans cal assegurar-se que el conductors els ha vist i no començar a creuar fins que el vehicle s’hagi aturat.

Precisament aquesta visió mútua, va ser la protagonista d’una campanya que l’ACA va fer el 2021 per mirar de posar el focus en els atropellaments. L’anàlisi no ha canviat massa i per això des de l’ACA també es consideren vitals aquest tipus de campanyes de conscienciació. Després de la mena de prova pilot que van llançar amb ‘Missió zero’, el secretari general de l’entitat defensa que s’haurien d’instaurar de manera fixa, que tinguessin un caràcter nacional i que es financessin de forma compartida entre l’ACA, companyies d’assegurances i altres privats implicats en la seguretat viària i el Govern. “No evitaran tots els accidents, però sí que són una mesura complementària que tenen un efecte d’atenció, de reflexió i molt d’efecte pedagògic”.

Una de les recomanacions recollida en l'informe IMACA del 2012.
Una de les recomanacions recollida en l'informe IMACA del 2012.

Quan es va a peu, a més, la policia recomana no creuar fora dels passos de vianants, i també recorda als conductors que els atropellaments en un pas de vianants poden suposar una responsabilitat penal si hi ha lesions.

PACIFICACIÓ

Un altre dels elements que fa anys que des de l’ACA posen sobre la taula és la “pacificació del trànsit, que és clau en vies urbanes”. Toti Sasplugas assenyala que la xarxa viària del país és bàsicament urbana i per tant, la concentració d’accidents per quilòmetres “és molt elevada, perquè és com si parléssim d’una ciutat densa”. Caldria doncs que els vehicles anessin a una velocitat reduïda i disposar d’infraestructures correctament condicionades per aquesta finalitat. “Un accident a 20 quilòmetres per hora difícilment tindrà conseqüències mortals”, afirma. I per tant, en una xarxa molt congestionada, que genera molt estrès “cal parar molta atenció”. En aquesta pacificació, recorden, hi pot ajudar molt l’ús del transport públic.

En tot cas, remarca Sasplugas, serà l’aplicació del conjunt d’aquests factors el que pot ajudar a reduir la sinistralitat: “Has de sumar per poder-ho corregir”. I no s’obliden de les noves tecnologies: la Intel·ligència Artificial també pot ajudar. S’han fet ja proves d’ús que mostren com la IA detecta les problemàtiques en un punt concret i et pot arribar a predir en quines altres zones del país o la ciutat es podrien repetir, per tant, permet corregir-les.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending