Els pagesos catalans justifiquen el bloqueig a Andorra: “la burocràcia europea ens vol exterminar”

Tant des d’Asaja com des de Revolta, les dues organitzacions convocants de la protesta, deixen clar que el tall continuarà fins dimarts a les 10 del matí, però garanteixen que no s’allargarà i que deixaran passar emergències, pacients que facin tractaments i estudiants de selectivitat

A.S. / M.E. / G.P.

Cotxes aturats just abans del bloqueig.

El tall de la frontera amb Espanya ja és una realitat. I ho serà, si res canvia, durant 24 hores, fins dimarts a les deu del matí. Així de clar ho han deixat els pagesos catalans quan han arribat a la Farga de Moles. Justifiquen la seva acció per les dificultats que travessa el sector agrícola, al qual, denuncien “la burocràcia europea vol exterminar”. També han justificat la decisió de bloquejar Andorra, tot recordant que la protesta afecta “totes les fronteres”.

Un cop arribats a la Farga de Moles, la comitiva de tractors s’ha disposat per fer el bloqueig anunciat i els organitzadors han donat explicacions dels motius de la seva mobilització que, han deixat clar, serà de 24 hores. En aquest sentit, Pere Rolqué, president de l’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja), que dona suport a l’acció, ha recordat que “els permisos es demanen per complir-los; s’ha sol·licitat fins demà a les deu i la reivindicació es farà durant aquestes 24 hores”, ha apuntat. Per tant, no s’allargarà, però tampoc s’escurçarà.

De fet, Adrià Ubach, portaveu de Revolta Pagesa, ha deixat clar que el tall serà total. “No donarem pas alternatiu. Deixarem que passi la gent que ha de fer tractaments o qui ha d’anar a les proves de selectivitat a La Seu. La idea és aquesta”, ha avançat.

Des de totes dues organitzacions s’ha defensat la necessitat de tirar endavant l’acció. “El que s’ha d’entendre és que exigim que si realment volen que la gent es quedi als territoris agraris, amb aquestes polítiques no ho farà; per tant, cal que vagin en consonància”, ha manifestat Roqué. I, en canvi, ara mateix no succeeix. Al contrari, ha carregat amb duresa contra la Unió Europea. “Tenim una burocràcia que vol exterminar el sistema agrari”, ha afirmat.

Ubach és conscient de les reclamacions que s’han fet des del Govern d’Andorra, però exposa que “han d’entendre com nosaltres estem”. Afegeix que “hi ha dies que hi ha pont i hi ha una cua que no ens podem ni moure. Llavors ningú diu res. Ara cal empatia”

També ha recordat que l’acció consisteix “a tallar tots els passos fronterers i Andorra n’és un”. A la vegada, ha remarcat que “si arribem a aquesta situació, és perquè alguna cosa no es fa bé i no s’està donant al sector el suport que necessita i això Europa ho ha d’entendre”.

Per la seva banda, Ubach ha recordat un dels motius del bloqueig. “Ens costa molt guanyar-nos la vida. Estem molt en contra de les polítiques europees. Ens exigeixen un control de qualitat quan ells no miren res a l’hora d’importar”, ha explicat. I això suposa que “tinguem uns costos més elevats per produir que els altres; no hi podem competir de cap manera”. La situació, a més, s’agreuja a la zona del Pirineu. “Tenim poc terreny i moltes més dificultats que altres indrets”, ha apuntat.

Ubach és conscient de les reclamacions que s’han fet des del Govern d’Andorra, però exposa que “han d’entendre com nosaltres estem”. Afegeix que “hi ha dies que hi ha pont i hi ha una cua que no ens podem ni moure. Llavors ningú diu res. Ara cal empatia”.

EL MANIFEST

A sobre d’un remolc i sota la pancarta “La nostra fi, la vostra Fam”, des de Revolta Pagesa han llegit el manifest d’aquesta jornada de protesta. Han començat dient que “és un èxit” i s’han arrencat els primers aplaudiments. Assenyalen que “aquesta mobilització és oportuna i sempre volem trucar a la porta dels polítics quan hi ha eleccions”. Deixen clar que aquestes “són les primeres mobilitzacions i si no aconseguim un acord d’aquí a els pròxims dies o mesos tornarem de forma indefinida”.

Revolta Pagesa ha llegist el manifest a la rotonda d'accés a Arcavell.

Els manifestants consideren que “estem fent història”. En aquest sentit, han tornat a exigir un control de productes importats que entren al nostre territori per assegurar-ne la qualitat i la seguretat, així com protegir la nostra producció local de la competència deslleial”. En aquest, volen que “es doni prioritat als productes de proximitat, fomentant l’economia local, reduint l’impacte ambiental del transport d’aliments”

El tercer punt fa referència a “la reducció fiscal en l’ús d’energies per a la producció d’aliments i fomentar la sostenibilitat”. Els pagesos denuncien que “la Unió Europea no és conscient de la situació asfixiant que viu el nostre sector a causa de les traves burocràtiques i les polítiques geoestratègiques, que res tenen a veure amb la producció d’aliments”. Remarquen que “no tolerarem més aquesta situació i exigim una reunió amb la UE o el govern espanyol per fer-los saber les nostres peticions”. El manifest ha acabat amb la proclama “visca la pagesia”.