Govern treballa per posar en marxa un bus nocturn fins al Pas a partir de mitjans de novembre

Aquest dilluns comença el servei de nit entre setmana per a les línies de Sant Julià, Canillo i Arinsal amb sortides a partir de les 23.30 hores i fins a la 1 de la matinada

El secretari d'Estat, David Forné. M. P.

El Govern treballa, juntament amb la Cambra de Comerç, els detalls per tal de poder posar en marxa a partir de mitjans de novembre, coincidint amb l’inici de la temporada d’hivern i l’arribada de nombrosos temporers, un servei de bus nocturn fins al Pas de la Casa. Així ho ha anunciat el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transport i Mobilitat, David Forné, coincidint amb la presentació que s’ha fet aquest dilluns al matí del servei nocturn de bus entre setmana que comença avui. Forné ha remarcat que el nou servei “no és cap prova pilot” i tampoc ho serà el del Pas, que quan s’activi serà per donar-li continuïtat tot l’any.

El secretari d’Estat ha reconegut que el transport nocturn al pas de la Casa és un neguit tant dels empresaris com del Govern per això “hem dit que treballarem aquesta tardor i garantim que en temporada alta, quan arribin els temporers, estarà en servei aquest autobús”. Segons ha detallat, la voluntat és començar a recollir dades a partir de la posada en marxa aquest dilluns del servei de bus nocturn entre setmana fins a Sant Julià, Canillo i Arinsal (passant per Ordino de baixada) i “ho estudiarem perquè a mitjans de novembre estigui actiu el servei del Pas”.

Concretament es volen estudiar “les millors freqüències i quina seria la millor manera, si utilitzant la mateixa línia que puja o fer una línia independent”, ha exposat, remarcant que “tenim el compromís amb la ciutadania i amb la Cambra perquè estigui operatiu a mitjans de novembre” i també per quedar-se de forma definitiva, durant tot l’any.

BUS NOCTURN ENTRE SETMANA

Com s’ha dit, l’anunci coincideix amb l’acte de “posada en escena” per donar el tret de sortida al bus nocturn entre setmana, “una petició històrica dels ciutadans” a la qual s’ha donat resposta després del procés participatiu endegat pel Govern. “És la primera mesura immediata” fruit del procés participatiu “per millorar la qualitat de vida de les persones i també oferir-los millores a nivell laboral, per a qui treballa fora del centre i que la gent també tingui una sortida a nivell d’oci que pugui agafar un autobús nocturn entre setmana”.

Així, des d’aquest vespre hi haurà servei de bus nocturn a totes les línies de diumenge a dijous, mentre que els divendres, dissabtes i vigílies de festius es mantindrà el bus nocturn habitual, si bé ajustant als horaris als de la resta de la setmana “perquè l’usuari no es perdi i tingui les hores clares” (es poden consultar a la web bus.ad).

En el cas del BN1, que uneix la capital amb Sant Julià de Lòria, entre diumenge i dijous, sortirà un bus des de l’Estació Nacional d’Autobusos a les 23.30 hores i a les 00.30 hores, mentre que des de Sant Julià sortirà a les 00.00 hores i a la 1 de la matinada.

Pel que fa al BN2, entre Andorra la Vella i Canillo, entre setmana el primer bus de l’Estació Nacional sortirà a les 23.40 hores, el següent a la 1, mentre que des de Canillo en baixarà un a les 00.20 hores i un altre a la 01.40 hores.

Finalment, en el cas del bus que va cap a Arinsal, s’ha previst que el recorregut de pujada sigui de l’Estació Nacional fins a Arinsal, mentre que de baixada començarà a Arinsal, passarà per Ordino i acabarà de nou, a l’Estació Nacional. El primer servei serà a les 23.40 hores des de la capital i el segon a la 1 de la matinada, des d’Arinsal, en canvi, el primer bus sortirà a les 00.20 hores i el segon a la 1.40 hores.

Forné ha argumentat que si bé hi ha línies que acaben al tomb de les 22 hores, no hi haurà servei fins al cap d’una hora i mitja perquè “normalment la gent o les persones que es troben d’oci o als restaurants no hauran acabat a aquesta hora, ni els treballadors tampoc, i hem considerat que les 23.30 hores sigui la primera hora”.

NOVES MESURES

D’altra banda i preguntat per altres mesures que es puguin aplicar per seguir millorant el transport públic i la mobilitat, ha recordat que ara es durà a terme un estudi global que ha de permetre “millorar les línies”, determinar si totes les línies es poden manter o n’hi ha algunes que no cal, per exemple. “Hem de pensar que són contractes amb concessions que no és fàcil canviar les condicions perquè cada vegada s’ha de negociar amb les companyies, però a poc a poc anirem millorant el servei”. En tot cas, ha celebrat que s’hagi creat “la cultura del bus, que abans no existia” i que ha suposat quadruplicar els usuaris.