Fernàndez ha assegurat que “no vam tenir la sensació de perill”. I que es van triar les persones que es va considerar més preparades per accedir en un territori ja marcat per la guerra. Sense anar més lluny, es va descarregar material en un magatzem de Lviv, una ciutat que les darreres hores ha estat bombardejada. El director de la Creu Roja ha assegurat que el president de l’entitat, Josep Pol, estava al cas que s’accediria a Ucraïna. Ho va saber poques hores abans de fer-se efectiva la incursió. En cap moment, però, no va ser conscient que entressin a Ucraïna quatre dels sis bombers que integraven l’expedició. I els bombers tenien explícitament prohibit entrar en territori ucraïnès. Així ho han indicat les darreres hores tant el director del cos, Jordi Farré, com el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell.
El director de la Creu Roja ha assegurat que el president de l’entitat, Josep Pol, estava al cas que s’accediria a Ucraïna. Ho va saber poques hores abans de fer-se efectiva la incursió. En cap moment, però, no va ser conscient que entressin a Ucraïna quatre dels sis bombers que integraven l’expedició
Encara que ho ha admès només a mitges, Fernàndez, cap de la missió i, per tant, responsables últim del que passava sobre el terreny, i almenys els quatre bombers que van entrar a Ucraïna eren tan conscients que anaven a fer quelcom que no havien de fer que fins i tot no van comunicar la veritat als deu companys restants que es van quedar en un hotel de Polònia. De fet, els bombers van marxar inicialment uniformats i es van canviar durant el trajecte. Sabien que tenien prohibit accedir en sòl ucraïnès i per això van entrar-hi de paisà i sense cap vehicle del cos. I si també es va mentir sobre la destinació d’aquesta segona missió a la resta dels expedicionaris va tornar a ser, ha reiterat el director de la Creu Roja Andorrana, “per eventualment salvaguardar uns llocs de treball”.
La frase, repetida almenys en dues ocasions durant la compareixença que Fernàndez ha fet a la plaça del Consell General, és prou eloqüent de que tots plegats eren conscients que anaven a fer quelcom que no tocava. Per al director de la Creu Roja Andorrana, el fet que anessin sense uniforme indicava que els bombers actuaven a títol personal. D’aquesta manera ha intentat treure ferro, tot i mostrar-se penedit, a la situació. El que és clar, però, és que els bombers integraven la missió en tan què bombers. Formaven part d’un comboi humanitari sota l’empara del seu càrrec públic. Jordi Fernàndez ha assegurat que quan es va iniciar l’expedició no hi havia cap pensament d’entrar en territori ucraïnès.
SÚPLICA
Si es planteja accedir a Ucraïna, ha explicat Fernàndez, és perquè hi ha moltes dificultats logístiques per part de la Creu Roja polonesa de fer arribar material cap a la zona de conflicte. D’aquí que a Cracòvia, tot fent ruta, “gairebé se’ns va suplicar si podíem fer arribar directament el material a la Creu Roja ucraïnesa”. I per això material més necessari i sensible, com ara medicaments o productes infantils es van segregar de l’expedició inicial i es van dur a Lviv contravenint l’inicialment acordat i sense que deu dels divuit components de la missió en sabessin res. Fernàndez va informar i va rebre l’autorització del president de la Creu Roja Andorrana, Josep Pol, segons que ha explicat el director.
“N’hi ha alguns que volen ser ‘Rambo’”, és una de les frases que més s’han estat pronunciant els darrers dies, per expedicionaris mateix, arran de l’incident destapat per l’Altaveu
En cap cas, però, no va dir que entre les persones elegides per travessar la frontera hi havia quatre bombers desuniformats. Evidentment, els funcionaris, que havien estat requerits que sota cap concepte accedissin en territori ucraïnès, tampoc no van informar de res als seus superiors. Segons el director de l’ONG, els tràmits per poder entrar a Ucraïna es van fer sobre el terreny mateix. Segons Fernàndez, per poder passar d’un país a un altre o bé es necessita l’aval de la Creu Roja Internacional, que no va ser el cas, o l’autorització de les assembles nacionals. En aquesta ocasió, sempre segons Fernàndez, Polònia i Ucraïna hi haurien donat el vist-i-plau. I hi va haver un munt de dificultats per obtenir les autoritzacions. D’aquí que passessin moltes hores abans no poguessin franquejar la frontera.
De fet, els deu components de l’expedició que es van quedar a l’hotel de Polònia proper a on es va descarregar el material en primer lloc van començar-se a preocupar pel pas de les hores i l’absència de notícies dels seus companys. Van intentar contactar-hi i no hi va haver manera. Jordi Fernàndez ha assegurat que això va ser així perquè el forfet d’Andorra Telecom amb què anaven els integrants de la missió no cobria Ucraïna en estar fora de la Unió Europea. Aquell moment, aquell fet, va ser l’origen d’una tensió i una tibantor brutal entre els components de l’expedició, que van tenir un viatge de retorn complicadíssim. De fet, almenys hi hauria una denúncia contra un dels bombers de la incursió formalitzada per un altre expedicionari. “N’hi ha alguns que volen ser ‘Rambo’”, és una de les frases que més s’han estat pronunciant els darrers dies, per expedicionaris mateix, arran de l’incident destapat per l’Altaveu.
FEINA FETA
Fernàndez ha lamentat que l’incident pugui minimitzar el treball humanitari. “Sembla que s’ha tacat tota aquesta feina, tota aquesta ajuda. Sembla que el més important és tot el que ha passat quan allò important de veritat és que l’ajuda ha arribat a qui ho necessitava”, ha remarcat el director de la Creu Roja Andorrana, que ha insistit que “defensaré que la feina s’ha fet”. De fet, com ha passat en el segon comboi que ha iniciat la marxa aquest divendres, sempre hi pot haver canvis de darrera hora. La missió iniciada avui, per exemple, havia de tenir una destinació que finalment no serà.
El director de l’ONG ha argumentat que acudint a Polònia amb un tràiler carregat amb 31 palets de material, s’ha acabat decidint des del terreny que millor dur els productes a un magatzem distint del que inicialment s’havia previst, bàsicament perquè no hi cabria. A més, com ja va quedar clar en la primera missió, es triga molt en vehicular el material des de Polònia fins a Ucraïna. Però aquest cop de ben segur que no s’entrarà en territori ucraïnès. “Vist que he hagut de viure jo aquests darrers dies, no crec que ningú vulgui tornar a passar pel mateix”, ha ressaltat Fernàndez.
Sobre la seva situació en la direcció de la Creu Roja, Fernàndez, que venia d’una excedència forçosa de sis mesos, ha evidenciat que no té intenció de dimitir del càrrec. I, en tot cas, ha assegurat, s’atendrà a allò que pugui disposar la junta directiva de l’ONG. Ara mateix no hi ha cap pronunciament al respecte. Sí que la compareixença d’auto-desmentiment li hauria estat exigida per la junta de l’entitat com a mal menor.