Més policia, menys cotxes i un 51% d’ocupació prevista per a Setmana Santa

Uns 120 agents de mitjana diària amb armes llargues vetllaran perquè no hi hagi furts, mentre que Mobilitat espera a tot estirar que entrin 64.000 vehicles en la suma dels dies forts

Comentaris

Reunió de coordinació a la sala d'actes de la policia pel dispositiu de Setmana Santa.
Reunió de coordinació a la sala d'actes de la policia pel dispositiu de Setmana Santa.

El Principat es prepara per a un dels suposats punts forts turístics. Per l’última batzegada d’hivern tot i que enguany la Setmana Santa escau força lluny. La policia preveu treure al carrer més agents que mai per prevenir furts i donar sensació de seguretat, Mobilitat espera menys vehicles que els que hi va haver en el mateix període de l’any passat i, ara per ara, el sector hoteler preveu que s’ocupin la meitat dels llits que ofereix el país.

La policia augmentarà el nombre d'agents i patrulles durant el període festiu per prevenir delictes sobretot relacionats amb furts patrimonials a llars del país i furts de mercaderia en establiments comercials. El director adjunt de la policia, Bruno Lasne, ha explicat que durant els dies forts de la Setmana Santa es preveu que hi hagi al carrer una mitjana de 120 policies diaris, que és una xifra altíssima en relació amb la totalitat dels uniformats de què disposa el cos. 

Es comptarà amb patrulles pedestres que controlaran les artèries principals i avingudes comercials, "amb armes llargues per fer prevenció", patrulles estàtiques als extraradis amb més afluència de gent per fer "un primer filtratge si mai es detecten anomalies" i, finalment, patrulles a les fronteres per si s'han de tancar per algun incident i fer "l'efecte gàbia".

Del 15 d'abril al 15 de maig es posa en marxa una nova campanya de controls d'alcoholèmia

El director adjunt del cos ha exposat que hi ha "més possibilitats" que augmentin els furts durant aquests dies, perquè els lladres saben que hi ha gent de vacances i "aprofiten l'avinentesa" per accedir als domicilis. També ha informat que aquest 15 d'abril, i fins al 15 de maig, s'inicia una nova campanya de controls d'alcoholèmia, orientada precisament a l'augment de la mobilitat de vehicles que es viu per Setmana Santa. La campanya es farà tant de dia com de nit i es faran controls aleatoris per a tota la xarxa viària, indistintament de si són vehicles nacionals o estrangers.

Lasne ha fet aquestes declaracions, recollides per l’agència ANA, aquest dimecres en acabar la reunió del dispositiu especial de trànsit de Setmana Santa, on hi han participat també efectius de Mobilitat, agents de circulació i també cossos especials de fora del país. Amb aquests darrers, "ens hem coordinat" tant amb les policies de França i d'Espanya perquè, quan es prevegin retencions, tant d'entrada com de sortida, "demanarem que hi hagi doble carril" per millorar la fluïdesa del trànsit de vehicles. "S'han compromès, dins la mesura del possible" ja que s'ha de mantenir la seguretat, de dur-ho a terme, ha informat Lasne.

64.000 vehicles, menys que l'any passat

A banda de Lasne, també ha parlat sobre aquest dispositiu especial per Setmana Santa el cap de l'àrea de Mobilitat, Jaume Bonell. Les previsions d'entrada de vehicles són "moderades", de 64.000 vehicles, i inferiors de l'any passat. El motiu, ha exposat, és que les condicions a les estacions són "d'esquí de primavera". L'any passat, al caure Setmana Santa al març, les condicions eren d'hivern i per tant la previsió va ser de 88.000 (tot i que van acabar sent 70.000).

D'aquests 64.000 vehicles, el 70% entraran per Espanya i el 30% per França, ha explicat Bonell, i el dia que es preveu que serà més complicat serà Dissabte Sant, amb l'entrada de 16.000 vehicles. Pel que fa a les sortides del país, es preveuen complicacions sobretot dijous i Divendres Sant. Bonell, igual que Lasne, ha explicat que la comunicació amb els serveis de seguretat els estats veïns és constant i quan es detecten retencions es demana "obrir el màxim possible el punt fronterer" per donar més fluïdesa al trànsit.

L'ocupació aquesta temporada hivernal ha baixat més de cinc punts respecte del mateix període de l'any passat

La previsió de Bonell enllaça amb la de la Unió Hotelera (UHA). A data d’avui, la patronal del sector preveu una ocupació del 51,53%. Aquesta Setmana Santa on es preveu que l’ocupació sigui més alta, del 60% o gairebé, és a Andorra la Vella i Escaldes. En canvi, al Pas de la Casa, Encamp o Sant Julià, la previsió és força inferior. Comparar-ho amb la Setmana Santa de l’any passat és irreal atès que va caure més aviat i, per tant, les condicions de la neu eren molt més atractives per als turistes.

El que sí que ha facilitat la UHA són dades dels mesos hivernals -de desembre a març-, que reflecteixen una mitjana d’ocupació del 53%, cinc punts per sota respecte al mateix període de la temporada passada. El mes que ha tingut millor comportant ha estat el febrer, essent la mitjana de pràcticament el 80%. La patronal hotelera ha remarcat que la temporada d’hivern anterior “va ser molt bona” i, en canvi, “aquesta temporada d’hivern és més llarga, i per tant l’ocupació s’ha repartit més”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending