La polèmica, més encara, està servida. Més encara per tres (com a mínim) motius: l’enfrontament entre els dos socis de Nevasa -Ensisa i Saetde- enmig del procés de dissolució de Grandvalira; la pressió que està reben el comú de Canillo perquè considera que la ‘maniobra’ de Saetde d’allargar el seu telecadira del Pla de les Pedres suposa una plantofada en tota regla a Ensisa i el domini esquiable canillenc; i perquè l’actuació urbanística i mecànica que ara es pretenia dur a terme està, en part, en terreny litigiós, és a dir, en sòl que reclamen, encara en virtut de la vella pugna de Concòrdia, tant Canillo com Encamp.
L’actuació al camí que porta al telecadira es du a terme en terreny litigiós i Canillo el considera seu, d’aquí l’odre per parar de forma immediata l’obra
Saetde havia començat tot just fa pocs dies els treballs de preparació del terreny per poder afrontar amb posterioritat els treballs de més calat que s’han de fer per dur a terme l’allargament de poc més de 700 metres del telecadira del Pla de les Pedres. Caldrà construir unes quantes pilones noves. Malgrat que l’actuació no és especialment complicada ni menys encara de llarga durada, sí que estratègicament és molt important. I d’això en són molt conscients a Canillo. Saetde, segons diverses fonts, va començar a fer treballs preparatoris amb el compromís de Govern que en breu tindrien els permisos corresponents i l’atorgament dels quals escau a l’administració central.
Però resulta que, ara per ara, Medi Ambient ha començat a trobar impediments per accedir a entregar les autoritzacions o, en tot cas, segons les fonts, les condiciona a procediments que en principi Saetde no comptava i que, sí o sí, farien retardar l’inici formal del projecte d’ampliació del telecadira. El ministeri capitanejat per una escaldenca d’arrels canillenques, Sílvia Calvó, estaria remarcant que en la zona hi ha elements naturals que cal respectar i fins i tot protegir. Per exemple, han assegurat les fonts, és una zona on hi ha presència de gall de bosc.
El ministeri que lidera Sílvia Calvó està mirant amb lupa el projecte que es vol dur a terme i l’autorització s’està retardant més del que Saetde preveia
Però si ja els permisos de Medi Ambient s’estaven retardant més del que es preveia o del que la pròpia administració general havia insinuat -si s’hagués pogut iniciar ara l’obra, ja es comptava que els treballs no estarien llestos fins ja iniciada la temporada hivernal, potser a mitjan desembre-, ara s’ha afegit un nou element de controvèrsia. El comú de Canillo ha tramès una ordre d’atur de les obres -o treballs de preparació- que Saetde estava realitzant al camí d’accés al telecadira.
Considera la corporació canillenca que Saetde hauria envaït sòl canillenc. I com que no té permís per realitzar cap treball per part del comú dirigit per Josep Mandicó, ha dictat l’acte propi, que els assessors jurídics de la societat encampadana que gestiona les pistes de Grau Roig i el Pas de la Casa haurà d’analitzar de forma acurada. Les fonts consultades han indicat que, efectivament, des d’on ha estat treballant la única màquina que fins ara ha aparegut a l’indret fins al riu de Masat és terreny litigiós. I que encara avui tant Canillo com Encamp en reclamen la titularitat.
L’ampliació en uns 700 metres del telecadira és una acció que té molt d’estratègic perquè permet un nou accés al domini encampadà i a Canillo no ha agradat gens
Si a tot plegat s’hi afegeix la tensió derivada pel conflicte legal obert amb la declaració d’interès nacional de la plataforma de Soldeu, que els màxims accionistes de Saetde, la família Viladomat, tenen recorreguda, ara mateix, davant la sala administrativa del Tribunal Superior i s’hi sumen molts d’altres aspectes, com la tensió que es viu a Canillo per la ‘invasió encampadana’ que consideren que pateixen amb l’allargament del telecadira de Saetde que possibilitaria un nou accés en domini encampadà via territori canillenc, la llenya al foc és poca cosa.
Algunes fonts han lamentat que aquesta pugna pot comportar un nou focus de tibantor greu atès que és al Pla de les Pedres on s’assegura la connectivitat que fa possible el gran domini Grandvalira entès com s’ha estat entenen la darrera dècada. I que si hi ha alguna modificació tècnica que no es pot resoldre abans de l’inici de la temporada, encara podria ser que la unió física-mecànica deixi de ser operativa. En qualsevol cas, un nou enrenou i un maldecap més en la batalla entre Ensisa, de la qual l’accionista majoritari n’és el comú canillenc, i Saetde.
Comentaris (1)