Més elements per sospitar que les adjudicacions de Martí a Martí van ser un vestit fet a mida

L’actual director del departament de Societat d’Informació, que rep els serveis encomanats a l’empresa del germà del cap de Govern, va ser un dels socis fundadors de la firma adjudicatària

-
Miquel Haro va assumir la direcció de l’àrea que està darrere de quatre dels contractes directes l’abril del 2015, en l’inici del segon mandat de DA i just quan es comencen a fer els encàrrecs. El PS ja ha demanat tota la documentació relativa a la darrera adjudicació i les executives d'SDP i Liberals també estan analitzant el cas per tal d'emprendre actuacions ja sigui de naturalesa política o judicial.

Les com a mínim controvertides adjudicacions signades pel cap de Govern, Toni Martí, en favor d’una empresa de la qual l’actual administrador únic és el seu germà i l’esposa del mandatari hi apareix de forma testimonial com a sòcia agafa ara encara més visos de vestit fet a mida o de presumpte tràfic d’influències: el director del departament de l’administració pel qual la Societat de programació i anàlisis informàtiques (SPAI), l’empresa administrada per Ot Martí, va ser soci fundador i primer gerent de l’esmentada firma.

Quatre de les set adjudicacions directes firmades des del 2015 per Toni Martí, la majoria d’elles, a més, per la via d’urgència, tenen com a receptor del servei de manteniment informàtic que ha de prestar SPAI el departament de Societat d’Informació, que irònicament és el que es dedica a donar serveis informàtics al conjunt de l’administració. També des del 2015, el director d’aquest departament és Miquel Haro Ricart. Haro va ser soci fundador, el 1991, de la firma SPAI, on es va mantenir fins a mitjan 1997 quan es va incorporar, primer a FEDA i després ja al departament que ara dirigeix.

No cal una gran investigació per mantenir aquestes vinculacions. El propi Miquel Haro inclou el seu currículum acadèmic i laboral en el seu perfil personal de LinkedIn, la xarxa social orientada als professionals i als negocis. Haro va arribar a la direcció del departament de Societat d’Informació -amb anterioritat era cap d’àrea- just en iniciar-se la segona legislatura de Demòcrates per Andorra (DA). És a dir, el segon mandat de Toni Martí. I és a partir de llavors que el cap de Govern comença a signar adjudicacions de tasques de manteniment de programari o maquinari o xarxes o totes dues o tres en funció de l’encàrrec a favor d’SPAI.

Miquel Haro va ser soci d'SPAI entre el 1991 i el 1997 i després ja es va incorporar a l'administració; el 2015 va assumir la direcció del departament de Sistemes d'Informació

Tres de les adjudicacions, les menys quantioses, tenen a veure amb el departament de policia. La resta, inclosa la darrera, aprovada el 24 de gener i per un muntant superior a 110.000 euros, són feines que SPAI ha de fer per al departament de Societat d’Informació, que dirigeix Haro. Aquestes contractacions directes que el Govern intenta minimitzar i fer passar per alt, estan causant un notable malestar tant dins de l’administració com en el sector empresarial, especialment el vinculat al món informàtic. Un sentiment d’estupefacció i indignació es barregen alhora. 

Des d’alguns sectors, s’ha intentat lligar les adjudicacions directes al fet que SPAI ostenti una alta especialització sobre equips IBM que seria els que s’ha d’encarregar de mantenir. Però ni tan sols això és un element que pugui justificar les contractacions atès que si hi ha alguna empresa al Principat que ostenta la representativitat de la multinacional informàtica al país no és pas SPAI, com queda acreditat en la pròpia pàgina web oficial d’IBM. El contacte d’aquesta firma és una altra empresa amb molta experiència i bagatge en el sector.

En el món polític també ha causat sorpresa i incredulitat que hagin transcendit tot aquest seguit d’adjudicacions directes firmades per Martí a favor d’un altre Martí, la ‘Martí connection’. De fet, el Partit Socialdemòcrata ja va sol·licitar la setmana passada per les vies parlamentàries escaients que se li faci arribar tot el dossier referent a l’encàrrec aprovat fa uns dies. Les executives tant de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) com de Liberals d’Andorra (Ld’A) també estan estudiant l’afer per avaluar si hi ha marge per dur a terme alguna actuació ja sigui de caràcter polític o de naturalesa judicial.

Etiquetes: