Més de 45 milions d’euros han passat pels comptes de la FAF des del 2012 fins ara

En el marc de l’‘Operació Cautxú’, els investigadors han analitzats els cinc dipòsits associats a l’ens federatius, dels quals eren apoderats els tres processats en la causa, dos d’ells empresonats

-
Els darrers sis anys han passat pels comptes de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) més de 45 milions d’euros en diferents divises. Així ho han conclòs els responsables de la investigació policial i judicial anomenada ‘Operació Cautxú’. Justament, l’operativa bancària usada pels responsables federatius va aixecar les sospites d’una de les entitats, que va posar el cas en coneixement de la UIFAnd. Va ser així com es va iniciar la investigació que manté actualment empresonats el secretari general de la FAF, Tomàs Gea, i el tresorer, José García.

Tots dos estan acusats d’apropiació indeguda, administració deslleial i defraudació a la CASS. Pels dos darrers delictes també està processat l’ara ja expresident de l’ens federatiu, Víctor Santos. Els tres dirigents esportius eren els qui figuraven com a apoderats dels cinc comptes que els darrers anys ha tingut la FAF. Dos a Banc Sabadell, dos a MoraBanc i un a Crèdit Andorrà. En el marc de la investigació judicial s’han analitzat els moviments haguts en aquests comptes des del 2012 i fins a finals del 2018.

Els investigadors també han posat la lupa en els comptes personals, com a mínim, tant de Gea com de García. I de societats de les quals són socis o administradors, o totes dues coses. De fet, i encara ara, la Batllia manté embargats alguns comptes i altres béns dels tres processats. En canvi, els comptes de la federació són plenament operatius malgrat que durant un temps han estat controlats i monitoritzats. Segons ha pogut saber l’Altaveu, la instructora del cas considera la FAF com a perjudicada.

En efecte, segons la investigació, Gea i García, a vegades amb la connivència o col·laboració necessària de Santos en tant que apoderat i, per tant, titular de signatura mancomunada dels comptes bancaris de la FAF, distreien diners que havien de correspondre a l’ens federatiu. En el marc de la causa, la batlle que la dirigeix, Stéphanie Garcia, recorda que la FAF no rep subvencions públiques ni tampoc està subjecta a auditoria per part del Tribunal de Comptes. Però això no vol dir que amb els diners que rep l’entitat els seus dirigents puguin fer qualsevol cosa. 

Gea, García i Santos figuraven com a apoderats dels cinc comptes que els darrers anys ha tingut la FAF. Dos a Banc Sabadell, dos a MoraBanc i un a Crèdit Andorrà

Les decisions adoptades pels responsables federatius han d’anar a favor de l’objecte social que persegueix l’ens, la promoció de l’esport, en aquest cas el futbol. Segons ha pogut saber l’Altaveu, la instructora posa de relleu que arran de l’anàlisi dels comptes de la FAF, s’ha pogut determinar que en global per aquells dipòsits hi han circulat, des del 2012 i fins al 2018, 41.783.143 euros i 300.000 francs suïssos procedents de la UEFA i 4.530.378 integrats per la FIFA.

La instructora remarca en el marc de les diligències que el secretari general de la institució és el responsable màxim segons els estatuts de la direcció comptable que emprèn la FAF i de les decisions que s’adopten en matèria de pagaments i cobraments, i recorda que Gea manté una relació laboral de caràcter especial amb la FAF amb un salari de més de 5.000 euros als quals cal sumar les remuneracions percebudes per part de la UEFA com a membre que és del comitè d’ètica, disciplina i control.

Entre els molts abonaments que perceben els comptes de la FAF, i alguns més que d’altres, destaquen molt clarament les aportacions de la UEFA a través de programes com el denominat ‘Hat Trick’, que aporta un milió d’euros anual. Les subvencions dels organismes internacionals del futbol, especialment l’europeu, han servit, remarca la investigació, per construir camps de futbol a Ordino i Andorra la Vella, minicamps en altres parròquies. També es destaca els dos milions que va rebre la FAF per destinar a l’Estadi Nacional.