Menys incineració de residus; més atenció domiciliària

Comentaris

Menys incineració de residus; més atenció domiciliària
Menys incineració de residus; més atenció domiciliària

Mentre Socialdemocràcia i Progrés (SDP) s’interessa per conèixer els detalls exactes de l’acord amb Catalunya per importar residus cap al Principat, el Partit Socialdemòcrata (PS) pretén saber de primera mà com serà el pla de xoc relatiu al servei d’atenció domiciliària que fa poc el Govern va anunciar que activaria. Tot en el marc del treball parlamentari d’uns i altres en una jornada de dilluns en què s’han tramitat a Sindicatura diverses demandes d’informació o preguntes que l’executiu haurà de respondre per escrit.

La consellera general d’SDP Sílvia Bonet ha presentat una demanda d'informació al Govern perquè li faciliti la documentació relativa a l'acord signat entre el Govern de l'Estat Andorrà i la Generalitat de Catalunya que permet la importació de deu mil tones (10.000) anuals de residus municipals catalans cap a la incineradora de CTRASA a Andorra la Vella. La mateixa petició la va fer fa pràcticament quinze dies el PS. En aquest cas, però, la parlamentària també vol tenir accés als "documents relacionats amb dit acord sobre l'impacte en la salut de les persones" que pugui tenir aquest augment de la incineració.

En un comunicat, SDP remarca que “ha estat l'únic partit a posicionar-se públicament contra aquest acord i a defensar davant l'opinió pública que si volem defensar la salut de les persones i mantenir i augmentar el turisme no es pot afavorir la incineració i augmentar així la pol·lució de l’aire”.

De la seva banda, la consellera general del PS Rosa Gili ha tramitat un seguit de preguntes escrites mitjançant les quals vol conèixer més detalls del que suposarà l’anunciat traspàs del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) dels comuns cap a Govern. Les qüestions persegueixen saber els terminis pel canvi de gestor del sistema, el nombre d’usuaris que es veuran afectats i, també, com es veurà afectat el personal contractat actualment per les corporacions parroquials. 

En l’escrit, la consellera general recorda que “durant la 23a edició de la Festa Magna del passat mes d’octubre, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va explicar en el seu discurs que s’estava posant en marxa un pla de xoc per potenciar l’atenció domiciliària” i que aquest permetria passar “a gestionar des del Govern un servei que fins llavors oferien els comuns”. També apunta que Xavier Espot va anunciar “un servei amb les mateixes condicions per a tota la població”. 

Gili posa en relleu que “interessa conèixer les previsions (...) en relació a aquest servei així com el seu funcionament i la situació del personal que l’assegurarà”. Per això, formula una sèrie de preguntes. En la primera, la parlamentària demana “quan preveu tenir enllestit el pla de xoc per potenciar l’atenció domiciliària”, del qual vol saber també “les línies generals i el contingut”. També pregunta “quan es començarà a gestionar el servei per part de Govern”. A continuació, Gili reclama que se li facilitin les dades del nombre d’usuaris del Servei d’Atenció Domiciliària durant el 2016, informació que vol tenir desglossada per parròquies. També demana si s’han signat convenis amb els comuns i amb quins. 

Vàries preguntes més se centren en la situació del personal que, fins ara, s’encarregaven d’aquest servei des dels comuns. Així, es vol saber “quantes persones treballen” i “quina és la seva situació laboral”. Al mateix temps, es vol saber si “té previst el Govern assumir aquest personal” i, en cas afirmatiu, “en quines condicions”. També demana si “hi ha previstes noves contractacions” i, si aquest és el cas, “quantes persones i en quina situació laboral” i si caldran requisits de formació.

La parlamentària també qüestiona al Govern si “té previst (...) privatitzar el servei en el seu funcionament o bé en la seva gestió”. Per últim, i recordant que el ministre ha manifestat que “la gent gran és una prioritat (...) i que s’estan impulsant totes les accions al voltant de l’atenció a la dependència, des d’una visió integral i centrada en la persona i que es vol aconseguir que les persones grans continuïn vivint en el seu entorn el màxim de temps possible”, la parlamentària socialdemòcrata pregunta si “es preveu un servei actiu les 24 hores del dia, 7 dies sobre 7”

La consellera general ha explicat que la voluntat de les preguntes és “tenir més informació sobre el traspàs del servei d’atenció domiciliària dels comuns cap a Govern” així com “saber en què consisteix el pla de xoc i també com serà el nou servei i quines seran les condicions del personal”. A l’entendre dels parlamentaris del PS, “són informacions que interessen a la població i per això les demanem”.

Comentaris

Trending