El Consell Superior de la Justícia (CSJ) està d’allò més tranquil i satisfet amb el sistema de gestió informàtica de procediments judicials Avantius. La controvertida filtració a Pamplona de la sentència del cas de ‘La manada’, que ha possibilitat revelar la identitat de la víctima, seria ara mateix impossible que passés al Principat. Almenys per culpa de la fórmula de codificació de certa documentació. Malgrat que Andorra comparteix sistema amb Navarra, en la comunitat espanyola ja hi ha implantat l’expedient electrònic que va ser l’origen de l’errada. Al Principat encara no és el cas.
El president del CSJ, Enric Casadevall, ha admès que en saber de la problemàtica existent a l’Audiència provincial navarresa i coneixedors com no podia ser d’altra manera que el sistema informàtic és compartit, des del Principat s’han posat en contacte amb responsables de l’empresa pública que desenvolupa el programari, Tracasa, per conèixer de primera mà què havia passat. Malgrat que hi ha una investigació judicial en marxa per aclarir exactament què va succeir, tot indica que va ser degut a un error humà, fet que ha calmat ja no només la cúpula judicial andorrana si no, sobretot, els màxims responsables del gestor informàtic, considerat probablement el més segur i evolucionat de l’Estat espanyol.
Malgrat que els organismes judicials del país comparteixen l’eina informàtica navarresa, encara no està totalment desplegada, i el codi que va permetre la revelació de dades no s’usa al país
El fet que fos una sentència produïda pel sistema Avantius la que va permetre descobrir la identitat de la víctima de l’agressió sexual ocorreguda en el marc dels ‘Sanfermines’ del 2016 ha causat una certa revolada a la Batllia i entre els operadors judicials. L’aclariment de la situació per part del CSJ ha reduït aquest neguit malgrat que no s’ha abaixat la guàrdia en cap moment i es té màxima cura en el tractament de les dades. Casadevall ha explicat que, en certa manera, que sorgeixin llacunes en altres indrets on usen la mateixa eina que al Principat és, dins de tot, una bona cosa, perquè permet arranjar deficiències abans no s’implantin totes les aplicacions evolutives a Andorra.
En efecte, el sistema base d’Avantius s’ha de desplegar en un parell de fases al Principat, segons que ha explicat el president del CSJ. Així, una primera part és la implantada des de final del 2014: començar a digitalitzar procediments interns per reduir l’ús del paper. La segona fase és la posada en marxa de l’expedient electrònic, que no només implica els operadors judicials interns si no que afecta ja a tots els intervinents en els procediments legals. I és al tomb de l’expedient electrònic que es va produir la fuita d’informació a Pamplona. ¿Com? Casadevall ho explica.
Les sentències, com molts altres documents, es produeixen de forma digital. Tot i que es lliuren a les parts implicades, si cal, en paper. En una zona del document en paper hi figura un codi de barra que serveix a les parts poder corroborar que aquella còpia és conforme a la resolució original. Doncs bé, la setmana passada es va lliurar a la premsa una còpia de la sentència del cas de ‘La manada’ amb els noms dels implicats degudament suprimits. Però qui fos no va parar compte en suprimir, també, el codi de barres. I això va originar el forat per on es va produir la fuita.
Introduint el codi en la base de dades corresponent es va poder obtenir la sentència original on hi figuraven tots els noms. Per això que per aquesta via, ara per ara, no puguin quedar al descobert identificacions. Les resolucions que es pengen al lloc www.justicia.ad ja oculten la majoria de noms, encara que el procés es fa manual i això fa que de tant en tant quedin alguns elements que permeten identificar llocs, protagonistes o altres qüestions. Però ara per ara no seria el cas. No seria el cas que pugui passar el mateix que a Pamplona perquè a Andorra no hi ha les mateixes eines implantades tot i que el sistema és el mateix.
Casadevall espera que l’anhelat expedient electrònic pugui ser una realitat just quan entri en servei la nova seu de la Justícia al segon semestre del 2019
Casadevall ha explicat que la voluntat és que l’expedient electrònic pugui ser una realitat al mateix temps que entri en servei el nou palau judicial. ¿I quan podria ser això? Després de l’estiu del 2019, durant el segon semestre de l’any que ve. La construcció de l’edifici va a bon ritme i, segons el president del CSJ, la intenció és que “l’obra s’entregui el juny del 2019”. Després caldrà fer-hi les adequacions pertinents i cap a l’agost o potser millor el setembre, s’hi podria entrar. És a dir, el que és l’espai físic podria entrar en servei llavors.
L’expedient electrònic necessita el marc legal adequat. I s’està “treballant en una llei de 25 articles” que atorgui l’empara necessària per regular el procediment electrònic. Casadevall espera que malgrat que es comença entrar a la recta final de la legislatura, aquesta llei pugui ser una realitat abans que es dissolgui la cambra parlamentària. I, si no fos el cas, desitja que el futur Govern torni a impulsar el text i pugui ser una realitat, com a molt tard, just quan la nova seu judicial estigui a punt.
Comentaris