La situació dels rius millora, però l’AR+I adverteix que “hem de mantenir l’alerta”

El cabal estava al juny un 50% per sota del període de referència, tot i que l’investigador Oriol Travesset, remarca que “enguany ha baixat molta més aigua que el 2023”

L'estat del riu Valira a Andorra la Vella. Albert Sanjuan

La situació dels rius del país és millor que la que hi havia l’any passat durant el primer semestre de l’any. Així ho posa en relleu el Butlletí de seguiment de recurs hídric. Al maig es donava per acabada la sequera hidrològica, però l’investigador d’Andorra Recerca + Innovació, Oriol Travesset, posa en relleu que “hem de mantenir l’alerta”. Al juny, el cabal estava un 50% per sota del període de referència (2013-2022), però cal tenir en compte que al maig és quan es va produir el pic habitual a causa de la fosa de neu.

Estem en ple estiu i les pluges de la primavera han ajudat a millorar la situació de sequera i també la dels rius del país. Segons les dades del Butlletí de seguiment del recurs hídric del mes de juny, a l’estació central de FEDA hi van caure 71 litres per metre quadrat, una xifra que es queda lleugerament per sota, un 10%, si ho comparem amb el mateix mes de l’ant passat. Travesset remarca que les dades continuen la línia del mes de maig en què ja no estem en una situació de sequera meteorològica.

Pel que fa als rius, els valors han estat idèntics als de fa un any. “Veníem d’uns mesos amb més cabal, sobretot al maig amb el pic habitual a causa de la fosa de neu”, ha manifestat. En aquest sentit, exposa que el cabal està un 50% per sota del període de referència (2013-2022). Tot i aquesta davallada, diu que “ha baixat molta més aigua enguany que el 2023”. Així mateix, l’indicador hidrològic continua marcant que no estem en un període de sequera hidrològica, tot i que si ho mesurem a 24 o a 36 mesos, en aquest cas els valors sí que ho indiquen.

Hidrograma del riu a l'estació de la borda Sabater.

L’investigador de l’AR+I alerta que, malgrat aquests valors, “hem de continuar estant alerta perquè el cabal ens demostra els mesos d’acumulació de sequera”. Insisteix que amb les precipitacions dels darrers mesos l’aigua no ha anat a parar tota al riu, ja que una part s’ha quedat als boscos i una altra a recarregar aqüífers. Travesset també ha deixat clar que les temperatures d’aquest estiu també tindran una influència directa en el volum d’aigua que acabi baixant.

Etiquetes: