El decret recull que s’ha comprovat “la nidificació efectiva” d’espècies d’aus classificades com a espècies amenaçades o en perill d’extinció, concretament, un falcó pelegrí i un trencalòs, al roc del Quer i per aquest motiu s’ha considerat necessari “regular i controlar” les activitats turístiques i de lleure a la zona que poden representar una molèstia per aquestes aus, especialment en el període actual de reproducció i dependència del polls.
Així, el decret preveu que la via ferrada dels Racons, la via ferrada del roc del Quer (la Directíssima) i la via ferrada de la canal de Mora, així com totes les variants existents, “queden tancades a la pràctica de l’escalada fins al 30 de juny de 2024”. Igualment es remarca que el comú de Canillo, com a gestor de les infraestructures i el ministeri de Medi Ambient seran els encarregats de senyalitzar els accessos per evitar eventuals molèsties a les aus.
El comú i el ministeri de Medi Ambient hauran de senyalitzar els accessos per evitar eventuals molèsties
En segon lloc, es prohibeix sobrevolar amb aeronaus tripulades o no tripulades, pilotades remotament, la zona compresa entre el riu Valira d’Orient, la carretera CS-240, de Canillo a Ordino, el riu de Mereig i el riu de Montaup. En aquest cas, queden exclosos de la prohibició els vols d’emergència que requereixin l’ús d’helicòpter per part del departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments del Govern.
Per últim, s’estableix que en les activitats turístiques organitzades al mirador del roc del Quer, el comú “ha de prendre les mesures necessàries per evitar pertorbacions per part dels usuaris del mirador, amb l’objectiu de limitar el soroll excessiu a la zona de la plataforma”. Així, el comú i el ministeri també hauran de senyalitzar degudament la zona per evitar les molèsties.
Les infraccions per incompliment d’aquest reglament se sancionen d’acord amb les lleis de tinença i de protecció d’animals.
El decret està en vigor des d’avui mateix.