Setembre trenca una ratxa de 21 mesos consecutius de temperatures per sobre de la mitjana

Ha tancat amb una anomalia negativa de 0,4 graus i unes precipitacions lleugerament per sobre amb 93,1 litres per metre quadrat

Comentaris

Anomalia de temperatura a la central de FEDA.
Anomalia de temperatura a la central de FEDA. Meteo.ad

Setembre ha tancat amb una anomalia negativa de temperatura de 0,4 graus. Un fet que és destacable perquè que no es veia des del gener del 2023, segons apunten des d’Acció Climàtica. De fet, a la Borda Vidal es va registrar un rècord de temperatura negativa amb 1,2 graus. En l’àmbit de les precipitacions, ha estat un mes plujós on s’han acumulat 93,1 litres per metre quadrat.

L’inici del mes va ser càlid, però el mercuri va baixar ràpidament, fins al punt que el dia 4 a alta muntanya es van registrar les primeres temperatures negatives. En aquest sentit, a la Borda Vidal, el termòmetre va arribar fins als 29,1 graus, mentre que la dada més baixa va tenir lloc a la Solana amb -4,6. La mitjana ha estat de 14,8 graus.

A meitats de mes, el vent del nord va propiciar humitats molt baixes que van deixar nits fredes, fins al punt que al sud del país es va arribar als 1,2 graus. Des d’Acció Climàtica apunten que aquesta humitat tan baixa també va facilitar un altre rècord: el de l’amplitud tèrmica més gran registrada a Andorra. Tot plegat va permetre tancar un setembre amb una anomalia negativa de la temperatura de 0,4 graus, fet que no es registrava des del gener del 2023.
Precipitació acumulada a la central de FEDA.
Precipitació acumulada a la central de FEDA.

D’altra banda, les precipitacions han estat per sobre del normal amb 93,1 litres per metre quadrat, “amb acumulacions generoses al nord i més discretes a l’est del país”. Precisament, els dies més plujosos van ser els dies 19 i 22. Així mateix, la neu va fer acte de presència amb febles nevades als cims fronterers amb França.

Comentaris

Trending