Sense perill, de moment, per les reserves d’aigua, però amb l’alerta posada

A la pròxima reunió de cònsols s’espera poder tractar la situació i valorar la possibilitat de fer alguna campanya de conscienciació per alguns sectors que tenen un consum elevat

Una zona del riu Madriu.
Una zona del riu Madriu. ARXIU

Les reserves d’aigua a les parròquies, de moment, no corren perill. Malgrat això, en alguns punts del país s’ha posat el toc d’alerta als veïns, cal vigilar perquè això continuï sent així. De fet, a la pròxima reunió de cònsols, prevista per al dimarts 25 d’abril, es preveu poder tractar aquest tema. Concretament, considerar la possibilitat de realitzar alguna campanya de conscienciació enfocada, principalment, a alguns sectors on s’ha detectat que el consum és elevat i, fins i tot, desproporcionat.

Ni Andorra la Vella, ni Escaldes-Engordany, ni Sant Julià de Lòria, ni la Massana, ni Encamp, ni Canillo tenen problemes evidents d’aigua. L’Altaveu no ha pogut aconseguir resposta per part d’Ordino. Malgrat això, es pot deduir que les reserves es troben en una situació que, de moment, assegura el servei. Així s’ha afirmat des d’Encamp, on s’assenyala que “actualment podem facilitar l’aigua necessària”. Des de Canillo s’ha remarcat que s’està sempre alerta en aquest sentit i que el control que es té és exhaustiu, igual que a la Massana. A Sant Julià ha estat on a certes zones s’ha avisat als veïns, però, de moment, tampoc no hi hauria problemes aparents.

El cònsol major d’Andorra la Vella, David Astrié, explica que actualment no s’ha previst cap restricció, ni tampoc cap mesura extraordinària referent al consum d’aigua. “Els registres que tenim, tant de captació com de distribució, indiquen que els treballs que es van fer per a la recerca de fuites han millorat substancialment la distribució, perquè no es perd tanta aigua pel recorregut”, indica Astrié. Així mateix, també puntualitza que “el volum captat cada cop té menys aigua disponible, és a dir, que els cabdals dels rius cada cop en tenen menys”.

A nivell domèstic, a les cases, Astrié assegura que es té més conscienciació i que els ciutadans tenen cura de l’aigua que consumeixen. Malgrat això, “hi ha alguns sectors que han tingut un increment important del volum consumit”. A Escaldes, on la situació és força positiva, també s’ha detectat aquesta situació. El director de Capesa, Eduard López, assenyala que cada dia es té la capacitat de produir 6 milions de litres al dia, “sempre i quan no hi hagi una sequera a les fonts i un desastre ecològic”. Però el que s’ha observat és que hi ha certes activitats que consumeixen una quantitat força elevada i que, en aquest sentit, s’hauria d’intervenir.

Concretament, es tracta dels recs dels camps de tabacs, “que no estan permesos, però es fan”. En aquest sentit, López explica que “com l’aigua és molt barata, prefereixen pagar aigua de comptador que no pas tirar canonades dels recs que estan per les parts molt superiors, que és més complicat i han de passar per propietats alienes”. Per tant, caldria parar aquests consums excessius, molt elevats en una xarxa que, actualment, afirma que és força eficient.

Durant la reunió de cònsols del pròxim dimarts, per tant, Astrié assenyala que es tractarà el tema. També ho ha afirmat la cònsol menor de la Massana, Eva Sansa, que es considera una prioritat per a la trobada. L’objectiu és valorar la possibilitat de realitzar campanyes pedagògiques, de conscienciació, per tal de reduir el consum en alguns sectors específics.

Comentaris (22)

Trending