El vessament, cal recordar, es va detectar el dimecres 2 d’octubre i, posteriorment, es va poder determinar que l’origen era un dipòsit d’un edifici residencial de la zona. De seguida es va comprovar que la situació era greu. De fet, dies després es va confirmar que la quantitat de fuel que podria haver vessat era molt elevada. De fins a 15.000 litres.
I això ha fet que amb el pas dels dies es continués detectant el carburant. De fet, des de llavors estava instal·lat al riu Madriu, poc abans de desembocar al Valira del Nord, un dispositiu format per uns elements anomenats col·loquialment ‘xurros’ que retenien el gasoli. I, posteriorment, una màquina que permetia recuperar-lo de l’aigua.
Han estat, per tant, gairebé tres setmanes de feina. Passaven els dies i, tot i que a poc a poc baixava el carburant que es detectava, aquest era encara important. La situació va començar a millorar la setmana passada i ara, més o menys, es pot dir que s’ha normalitzat.
Així, fonts del Govern han apuntat que els darrers controls han permès establir que ja no arriba gran quantitat de gasoli al riu. Visualment, no se’n veu. Ni, tampoc, es detecta als controls que es fan amb sonda. Vista aquesta realitat, s’ha decidit que ja no feia falta mantenir el dispositiu. I, pels volts del migdia, s’ha acabat desmuntant.
No obstant això, les mateixes fonts deixen clar que no es deixarà de vigilar. Al contrari, “es continuarà fent el seguiment” per assegurar que no torna a arribar més carburant al Madriu. Al mateix temps, es continuarà la investigació per determinar les causes del vessament -cal recordar que el dipòsit tenia la placa de control caducada des del 2017 i això implica que, tot i que es pot carregar gasoli, s’ha de fer sota un estricte protocol- i, sobretot, dirimir les possibles responsabilitats d’uns fets que, no s’amaga, es consideren de gran gravetat.