Els recomptes d’isards constaten com la cabana va en augment

(REPORTATGE AUDIOVISUAL) Els banders i els caçadors tanquen les tres setmanes de treball de camp i comencen a posar les dades en comú juntament amb Patrimoni Natural per poder establir el nombre d’exemplars a abatre durant la setmana cinegètica de setembre

Els Banders realitzen el recompte d'Isards

Els banders i els caçadors ja han tancat les tres setmanes de treball de camp recomptant isards pels paratges naturals del país, tant a vedats com al terreny cinegètic comú, i ara comencen a posar les dades en comú juntament amb els tècnics de Patrimoni Natural amb la voluntat de poder establir l’estat de la cabana, que ja se sap que és bo i que va en augment, i definir, segurament durant la setmana que ve, els indicadors que han de permetre determinar quin nombre d’exemplars com a màxim es podrà abatre durant la setmana cinegètica de setembre.

L’estiu passat es van comptar poc més de nou-cents isards, i es preveu que enguany seran alguns més. Tant la pandèmia com la climatologia, més algunes accions d’aclarida que s’han fet per exemple al vedat de Xixerella, haurien anat molt bé per a la cabrada. Els banders, acompanyats pels caçadors que es volen apuntar a la tasca, inicien a la tercera setmana de juliol el treball de camp. Uns recomptes que s’allarguen durant tres setmanes, tal i com ha recordat el director del cos, Ferran Teixidó.

L’índex de captura final que s’acabarà establint dependrà de la taxa de creixement. Per això “és molt important si (el que es veu) és un cabrit o és un adult. I si és un adult, es mira de saber si és mascle o femella”

Els agents encarregats de fer el seguiment de la fauna del Principat, entre altres tasques, estableixen tot un seguit de circuits i envien les dades que obtenen, els animals vistos, amb les coordenades incloses, cap a una aplicació específica que comparteixen tots aquells especialistes que participen en el recompte. D’aquesta manera es mira “d’evitar dobles recomptes”. És clar que no es tracta d’una ciència exacta perquè, com ha explicat Teixidó, tots aquells animals que estan en indrets fronterers tant poden estar en un cantó un dia com ser a l’altre el dia següent. O un estiu passar-se’l en territori català i el següent en terreny del Principat.

L’índex de captura final que s’acabarà establint dependrà de la taxa de creixement. Per això, ressalta el director dels banders, “és molt important si (el que es veu) és un cabrit o és un adult. I si és un adult, es mira de saber si és mascle o femella”. Sense avançar unes dades que encara s’estan processant, Teixidó celebra que la població d’isards s’ha anat estabilitzant amb una lleugera tendència a l’alça.

Etiquetes: