En el marc dels diversos actes per commemorar el Dia Mundial de l’aigua, Medi Ambient ha donat a conèixer aquest dimecres les dades referents a la qualitat de les aigües superficials. Guillem Casal, com a prèvia a la taula rodona ‘Gestió i ús de l’aigua’, ha explicat que a nivell fisioquímic, durant el 2024 el percentatge se situa al mateix nivell que l’any anterior, amb un 78% de les estacions amb qualitat excel·lent o bona. Tot i així, s’ha registrat una millora respecte al 2023 ja que no hi ha cap estació amb qualitat dolenta.
Pel que fa a la qualitat biològica, es valora a partir de dos índexs, el francès i el català. Així, en el primer cas, es marca que el 72% de les estacions tenen una qualitat excel·lent o bona, mentre que en el segon, el percentatge puja fins al 83%.
“Som un país de capçalera, tenim un accés directe a l’aigua i tenim una responsabilitat suplementària a l’hora de garantir aquests nivell de qualitat”, ha apuntat el ministre de Medi Ambient, que considera que veient els percentatges obtinguts, “es continua assegurant aquesta responsabilitat, també per respecte als territoris veïns”. Igualment ha destacat que el sanejament “és molt bo, sanegem bé i això és el més important”, ja que pràcticament el 100% de les aigües residuals es tracten.
En aquest sentit, ha apuntat que “cal seguir amb les inversions per continuar garantint aquests qualitats” i ha recordat que recentment s’ha licitat la nova concessió de les depuradores que ha de permetre mantenir aquesta qualitat. “Els estudis certifiquen que tenim unes estacions i una infraestructura ben dimensionada per les necessitats actuals i també tenim cert marge de creixement, per tant, podem estar tranquils en aquest sentit però cal seguir-ho monitorant”, ha explicat, recordant que cada any s’inverteixen uns 4 milions d’euros en estacions i depuradores.
Casal també ha manifestat la necessitat de seguir retirant els residus dels rius, un àmbit en el qual es manté la mateixa situació que el 2023, amb 9,5 quilos per quilòmetre de riu.
Comentaris (1)