La processionària, veïna controlada

(REPORTATGE AUDIOVISUAL) La processionària del pi és inofensiva durant la fase de papallona, però, quan és una eruga, presenta pèls amb una toxina que pot causar urticària a les persones i danys greus als gossos

La processionària, veïna controlada

L'arribada de la calor anima a les processionàries a sortir dels bossots per alimentar-se de les fulles més tendres dels pins i començar el descens cap al sòl. Un cop a terra ferma, s'enterren i formen una crisàlide, de la qual sortirà una papallona nocturna. Però, durant la seva fase larvària, el seu cos està recobert de pèls amb una toxina que allibera quan se sent amenaçada i que són fàcilment transportats pel vent. Quan entren en contacte amb la pell de les persones, poden provocar una reacció tòxica que es manifesta principalment com urticària.

Però, si el contacte és directe, les patologies poden ser més greus. En el cas dels gossos, pot ser que el seu instint els porti a ensumar o tastar les erugues per identificar què són. Pocs segons després, el gos començaria a estar intranquil, rascar-se el musell i la boca i salivejar intensament. Un cop es detecten aquests símptomes, és fonamental anar ràpidament al veterinari per evitar danys irreversibles, com la necrosi de la llengua. Per tal de controlar la població de processionària, que va arribar a finals del segle passat a Andorra, a finals d'estiu es fumiga els boscos amb un producte que té molt poc impacte en el medi ambient.

Etiquetes

Comentaris (8)

Gossos Fa 9 mesos
El problema d aquest país és que fa 50 anys no hi havia tants abres, i tampoc ecologistes tontos! Abans hi havia bestiar a les muntanyes, ara hi ha pins, i no en toquis cap! Ara no es pot ni passar pels boscos on jo plegava rovellons, ara tenim abres i ecologistes, ..han viscut aquesta canalla aquells temps? Si ara ni la pluja arriba a terra! Ara tenim un pam de fulles d abre que no es pot ni podrir! Ja no hi ha ni animals, ni herba , ni bolets, Continueu així, ESPAVILATS!
Procesionària controlada..... Fa 9 mesos
Al parc natural del Comapedrosa es impressionant la quantitat de nius que hi ha als pins, i orugues pel terra, mai havíem vist aquest volum, es realment una pena... Molt fer rutes de Tamarros, embellir l'accés al parc natural però s'hauria d'invertir amb fumigacions i trampes per frenar aquesta proliferació. Es molt trist veure els pins en aquest estat apart la perillositat d'aquestes orugues pels nostres animals i persones.
Ministeri mediambient que fa??? Fa 9 mesos
L any passat Govern VA FER VEURE QUE FUMIGAVA, una setmana, per complir el expedient. El resultat el tenim al bosc, Mai abans hi habia tanta procesionaria als arbres. Esperem que aquest any es prenguin EN SERIO EL TEMA, y facin fumigacions mes dies i a mes llocs. Esta Plagat.
C Fa 9 mesos
No es pot controlar tan fàcilment una plaga que ve ajudada per l'augment de temperatures
oscar Fa 9 mesos
Doncs espera asseguda, quan has vist tu en aquest ultims 18 anys que govern s'hagi pres res d'interes polular en serio?. Si es queixes un youtuber de la procecionària al seu canal ja veuries com actuarien ràpid.
Meritxell Fa 9 mesos
Mai havia vist a altituds nivells de processionària com ara...Què ha passat?
C Fa 9 mesos
Augment considerable de les temperatures... una espècie que no suporta temperatures baixes, quan aquestes no hi són, doncs té més facilitats per créixer...
Javierin Fa 9 mesos
Què ha passat? Que Mediambient ha intervingut, per això ha explotat la plaga.
Trending