El comú de Sant Julià de Lòria, parròquia que acull la minicentral, és un dels que més està treballant en projectes relacionats amb l'energia fotovoltaica. Actualment està estudiant un parell d'ubicacions en un terreny a la carretera de Fontaneda i a la cota 1.600 de Naturlandia. Recentment ha cedit la coberta del Centre Cultural i de Congressos Lauredià per a la instal·lació de plaques solars. La Mútua Elèctrica laurediana presentarà properament altres projectes durant la seva junta general d'accionistes.
A la Massana, Nord Andorrà instal·larà a Pal un parc solar que cobrirà el 35% del consum elèctric de l’estació Vallnord-Pal Arinsal. En total seran 5.320 plaques, que ocuparan una superfície de 21.000 metres quadrats ubicada a prop del pic del Cubil i de la frontera amb Espanya. Tindrà una potència de 2 MW i la producció anual serà de 2.400.000 kw/h, l’equivalent al consum d’unes 1.000 llars. Tot plegat el converteix en el parc fotovoltaic més gran d’Andorra. Suposarà una inversió per part de la companyia elèctrica de 2,2 milions d’euros i es preveu que estigui en funcionament el pròxim mes d’octubre.
Des d'aquest dilluns ja està en marxa la instal·lació d'Aixovall. La minicentral hidroelèctrica a està ubicada en un antic magatzem de la Mútua Elèctrica a Aixovall. Les obres de construcció va iniciar-se just ara fa un any i han servit perquè PERSA hagi pogut posar en marxa la seva segona minicentral. L'anterior data del 2017 i es troba a Arcalís. La minicentral d’Aixovall generarà l'electricitat d'unes 500 llars a l'any i el cost de l'obre és d’uns 2,2 milions d’euros. La captació d'aigua comença al riu d'Os a l'alçada de la Borda de l'Arena i un quilòmetre i mig de canonades traslladen l'aigua fins a la minicentral, amb cent metres de desnivell.
Comentaris (2)