La població d’os bru al Pirineu arriba a 96 exemplars el 2024 i a Andorra se’n detecten 8

(AMB VÍDEO) Gràcies a les mostres de pèl i femtes s’han identificat una femella i set mascles i s’han obtingut imatges d’un animal que no se sap si és algun dels identificats; a més, s’han recollit fins a 48 indicis de la presència de l’animal al Principat

1 Comentaris

Un os bru mascle captat a Sorteny el maig del 2024.
Un os bru mascle captat a Sorteny el maig del 2024. Banders d'Andorra

La població de l’os bru a tot el Pirineu durant el 2024 es xifra en 96 exemplars, 8 dels quals es van detectar dins del territori d’Andorra gràcies al seguiment proactiu que es du a terme des del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia. Aquests són els principals resultats que es desprenen de la reunió anual del Grup pel Seguiment Transfronterer de l’Os bru al Pirineu (GSTOP) que cada any es troba per tractar l’evolució de la població d’aquest animal a la zona. L’òrgan està participat pel Govern, a través del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat i del cos de banders, i per les administracions competents homòlogues d’Espanya i França.

Durant la reunió mantinguda recentment les diferents administracions dels territoris implicats van compartir totes les dades i van exposar els resultats obtinguts en el seguiment de l’espècie durant l’any 2024, informa el Govern en un comunicat. Andorra hi contribueix amb el control de 16 estacions de seguiment que es visiten periòdicament per registrar els resultats obtinguts. Les estacions permeten recollir mostres de pèl per a la identificació dels plantígrads mitjançant anàlisi genètica. A més, també es registren i es revisen sobre terreny les observacions notificades pels ciutadans. Així, aquesta feina coordinada entre el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat i el cos de banders permet fer un seguiment exhaustiu i acurat de l’espècie i poder-ne conèixer l’evolució. La informació també permet activar el protocol establert i avisar al sector ramader, quan s’estima necessari, així com informar i fer pedagogia a tota la ciutadania.

Andorra va poder observar la presència d’1 exemplar mitjançant imatges, del qual no se’n van poder obtenir mostres i per consegüent es desconeix si es corresponia amb algun dels 7 exemplars identificats genèticament

Segons ha informat la Generalitat, al global dels Pirineus el 2024 s’han confirmat 2.022 indicis de presència d’os a França, 1.556 a Espanya i 48 a Andorra. Les dades recollides a Andorra al llarg de l’any 2024 s’han obtingut a partir de la recopilació de vint-i-dues mostres de pèl i dues mostres de femtes que, un cop efectuades les anàlisis genètiques respectives, han permès identificar 7 ossos diferents (una femella i sis mascles). També es va poder observar la presència d’1 exemplar mitjançant imatges, del qual no se’n van poder obtenir mostres i per consegüent es desconeix si es corresponia amb algun dels 7 exemplars identificats genèticament, o bé es tractava d’un altre exemplar diferent. Unes dades que ja es van compartir l’octubre passat amb l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA).

A nivell Pirineu, durant el 2024 s’han identificat 96 ossos, dels quals 13 cadellades amb 22 cries noves. A més, el seguiment ha permès identificar set exemplars de més d’un any d’edat que es sumen als exemplars del 2023, així que el valor del 2023 queda en 90 exemplars. Cada any es revisa el valor de l’any anterior segons els resultats de les identificacions.

 

El grup de seguiment també delimita l’àrea de repartició de l’espècie que s’elabora mitjançant el mètode europeu estàndard (Directiva d’habitats 92/43/CEE) que expressa el resultats en quadrícules de 10 km. Cada quadrícula conté un índex indirecte d’ossos ‘confirmats’ durant l’any. La superfície total de l’àrea de presència al Pirineu és de 7.200 km2 (100 km2 més que al 2023).

El Govern recorda que des de l’any passat, ja es disposa d’un Reglament de compensació per danys a l’agricultura i a la ramaderia causats per espècies en perill d’extinció, inclòs l’os bru. Amb la voluntat de fer pedagogia a la ciutadania, a la web de Medi Ambient es disposa d’informació i d’un vídeo divulgatiu que recull les principals recomanacions que cal seguir a la muntanya en cas de veure un os.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending