El ‘Clean Up Day’ ha estat el punt de partida del nou pla estratègic en educació ambiental que es va aprovar ahir en consell de ministres. Una iniciativa que consta de nou accions i que l’executiu s’ha compromès a iniciar entre aquest 2022 i 2024, perque “tots els coneixements que els infants tenen sobre la cura del medi ambient i la sostenibilitat, els sàpiguen posar en pràctica”.
El pla estratègic ha de permetre que “tots els coneixements que els infants tenen sobre la cura del medi ambient i la sostenibilitat, els sàpiguen posar en pràctica”
Enguany, com ha confirmat la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ja es posen en marxa dues d’aquestes accions previstes: patis verds i saludables i Fent camí de l’escola a la natura. En aquest sentit, la titular d’educació ha reconegut que els infants i joves “coneixen pocs la natura d’Andorra” i, per tant, “aproparem aquesta natura en els camins escolars”. D’altra banda, també treballaran per convertir els patis, la majoria de ciment, “en espais més naturals on hi hagi arbres, fonts, ombres i més naturalesa”.
Aquest pla estratègic representa un pas essencial amb el qual es vol concretar les accions que s’han de dur a terme, tenint en compte les realitats i necessitats del territori. A banda de les dues mencionades anteriorment, el reciclatge del material escolar, la sostenibilitat, els programes de voluntariat ambiental intergeneracional o la creació d’un portal d’educació ambiental, entre altres.
Totes les accions han estat fruit d’un “procés participatiu”, com ha recalcat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que va posar de manifest la necessitat “de fomentar un canvi d’hàbits i de valors, incidir en el consum responsable i de proximitat”.
MÉS DE 1.300 ALUMNES AL ‘CLEAN DAY’
Precisament, per donar exemple, Calvó i Vilarrubla s’han desplaçat fins a l’escola francesa de Santa coloma per acompanyar els alumnes en la sortida pels camins de l’entorn del centre educatiu i recollir els residus que es llencen de forma incontrolada a la natura.
La iniciativa que es desenvolupa al país s’emmarca dins de la campanya europea ‘Let’s clean up Europe!’ i és la vuitena vegada que se celebra al país de la mà del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, a través d’Andorra Sostenible.