Els pagesos andorrans podran adquirir en breu productes fitosanitaris a Catalunya

El ministre d’Agricultura i el conseller homòleg de la Generalitat es reuneixen a Prat de la Creu tot posant en relleu les bones relacions entre les dues administracions, destacant la col·laboració de l’IRTA amb Andorra i sol·licitant des del Principat assessorament per part de l’INCAVI

ENCAIXADA DE MANS ENTRE CASAL I ORDEIG. SFGA

En breu els pagesos andorrans haurien de poder adquirir productes fitosanitaris als centres autoritzats de Catalunya. Aquesta és una de les ‘potestats’ que el sector agrícola i ramader del país podrà tenir gràcies a la bona cooperació entre administracions que s’ha posat de relleu aquest divendres durant la reunió que han mantingut el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, i el seu homòleg a la Generalitat catalana, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig. Tots dos han mantingut la primera trobada des que els dos ostenten les seves respectives responsabilitats i ho han fet a l’edifici de Prat de la Creu.

Durant la reunió els dos representants han mostrat la satisfacció per reforçar els llaços de cooperació entre les dues institucions que permeten compartir accions i temes d’interès comú. I és que les relacions transfrontereres i el reforç de la comunicació entre les diferents institucions és clau per garantir una cooperació fructífera que permeti millorar les polítiques públiques. En el marc de la cooperació interestatal, s’ha destacat el treball que ha fet a Andorra l’IRTA alhora que des d’Andorra no es descarta poder disposar d’un suport i assessorament específic per part de l’INCAVI.

Casal ha explicat que el Govern continua treballant per poder presentar davant de la Unió Europea la sol·licitud per a la creació, el reconeixement i el registre d’una Denominació d’Origen Protegida (DOP) pels vins andorrans

El ministre Casal ha explicat la col·laboració activa entre el Govern i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) que ha permès tirar endavant diverses accions vinculades al sector agropecuari d’Andorra. L’entesa amb l’entitat catalana ha estat tan completa, que el 2022 es va signar un memoràndum d’entesa amb l’objectiu d’establir un marc de col·laboració formal per dur a terme de forma conjunta i coordinada actuacions orientades a promoure, estudiar i desenvolupar accions en l’àmbit de la recerca, el desenvolupament i la innovació en el sector agroalimentari. El memoràndum preveu que aquesta col·laboració s’articuli a partir del mateix per mitjà de convenis específics per a les diferents accions que es puguin acordar i emprendre entre les parts.

Així, i després d’un estudi sobre el cànnabis, amb l’IRTA es va impulsar l’estudi en matèria d’avaluació del benestar animal de totes les explotacions ramaderes bovines d’Andorra que va acabar permetent impulsar un ajut a la bonificació al benestar animal amb l’objectiu d’acompanyar a les explotacions ramaderes a efectuar les millores respectives perquè els productes carnis que es comercialitzen puguin portar el distintiu que les identifiqui com a carns produïdes respectant el benestar animal. Actualment, l’IRTA també treballa amb el Govern per ampliar el sistema d’avaluació del benestar animal a les explotacions ramaderes de bestiar oví (incloent-hi el cabrum) i de bestiar equí i poder establir també ajuts concrets per aquestes explotacions.

Un moment de la reunió de treball. | SFGA

La reunió de treball amb el conseller Ordeig, també ha servit per intercanviar sobre els productes agrícoles que es produeixen al país. En aquest cas, Casal ha explicat que el Govern continua treballant per poder presentar davant de la Unió Europea la sol·licitud per a la creació, el reconeixement i el registre d’una Denominació d’Origen Protegida (DOP) pels vins andorrans que es produeixen sota el distintiu de “Vins de qualitat controlada d’Andorra”, atenent l’elevada qualitat d’aquests vins, que al llarg dels anys han estat guardonats en diversos certàmens internacionals. En aquest camí, el ministre ha encoratjat a rebre el suport tècnic de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).

Els dos representants també han abordat la bona col·laboració que existeix en matèria de salut animal i de salut vegetal entre els serveis tècnics de les dues institucions, que permeten mantenir una bona relació per qüestions relacionades amb els moviments transfronterers d’animals de renda i que en breu ha de permetre que els pagesos andorrans puguin adquirir productes fitosanitaris als centres autoritzats de Catalunya. Finalment, el ministre Casal també s’ha posat a la disposició dels Serveis de la Generalitat de Catalunya per donar a conèixer el model andorrà de producció, transformació i comercialització de Carn d’Andorra sota una societat publico-privada (Ramaders d’Andorra SA) que posa en valor la raça autòctona tot donant-li un valor afegit. Aquest és un tret distintiu del sistema ramader andorrà respecte a la resta de races bovines de muntanya de les regions veïnes del Pirineu.