L’ONU posa Andorra com a exemple perquè els països lliurin els informes contra el canvi climàtic

El Principat ha estat posat com a exemple davant de més de 65 delegacions perquè els signants de l’Acord de París entreguin la informació sobre les emissions de gasos d’efecte hivernacle, després d’haver estat el primer Estat a fer-ho

Comentaris

Carles Miquel durant la seva intervenció.
Carles Miquel durant la seva intervenció. Govern d'Andorra

La comunitat internacional reconeix a Andorra la tasca de transparència i comunicació en relació a les accions que està desenvolupant a nivell nacional contra el canvi climàtic. Així s’ha constatat durant les reunions tècniques de les Nacions Unides (ONU) sobre el clima que s’estan celebrant a la ciutat alemanya de Bonn, on una delegació tècnica de la secretaria d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, encapçalada pel director, Carles Miquel, s’hi ha desplaçat per explicar, davant de més de 65 delegacions d’altres països, el paper que està desenvolupant Andorra.

A Bonn, l’organització ha impulsat un esdeveniment aquest dijous perquè la delegació andorrana pugui explicar el procediment que ha seguit per ser el primer país del món en entregar davant de l’ONU les contribucions nacionals contra el canvi climàtic, és a dir, l’Informe Bianual de Transparència (BTR), i també haver estat el primer Estat en passar la revisió del mateix document. Aquest fet posa de relleu el paper exemplar de comunicació i transparència que està fent Andorra i permet explicar a la resta de països les experiències i aprenentatges que s’han assolit durant aquest procés, que la mateixa ONU ha catalogat com a “històric” pel fet de ser el primer país en fer-ho en el context del nou marc de treball de l’Acord de París.

La jornada s’ha desenvolupat com una sessió de treball i formació per la resta de països que encara no han entregat l’informe i tenen l’obligació de fer-ho abans de finalitzar l’any 2024. De fet, el reconeixement arriba poques setmanes després que una delegació del secretariat del Conveni Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), junt amb un ampli grup d’experts internacionals, es desplacés presencialment a Andorra per avaluar el BTR que el Principat va entregar a la comunicat internacional a finals de l’any passat. El BTR és el document on es recull la informació relativa a les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) nacionals actuals i històriques, els objectius de reducció de les mateixes, així com les mesures i polítiques que el país ha tirat endavant en el marc de l’acció climàtica.

A més d’aquesta participació, Andorra també ha pres part de diàlegs i trobades per refermar la posició del país sobre la necessitat de posar al centre del debat del canvi climàtic els efectes adversos i més lesius que ocasiona als territoris de muntanya.

Comentaris (2)

Trending