Un novembre sec comporta una lleugera disminució del cabal dels rius

L’anomalia negativa se situa en un 10%, tot i que l’hidrograma s’assembla més al del període de referència (2013-2022)

El riu Valira al seu pas per Escaldes Engordany aquesta setmana.
El riu Valira al seu pas per Escaldes Engordany aquesta setmana. Anna Mencos

El mes de novembre ha estat sec pel que fa a les precipitacions. A l’estació meteorològica de la central de FEDA han caigut 21,2 litres per metre quadrat, una quantitat que suposa una anomalia negativa que supera el 50% i trenca una ratxa de quatre mesos consecutius de pluges generoses. Això ha tingut conseqüències en el cabal dels rius amb una caiguda del 10% si ho comparem amb el període de referència (2013-2022).

L’onzè mes de l’any no ha pogut continuar amb la dinàmica de l’octubre, que va ser especialment plujós amb gairebé 155 litres per metre quadrat. De fet, trencava una anomalia negativa important pel que fa a la situació dels rius. Al novembre només s’han registrat 21 litres per metre quadrat. Segons el Butlletí de seguiment del recurs hídric, que ha trigat bastant a actualitzar-se, l’índex de pluviometria, continua estant en positiu, tot i que ha patit un descens, sobretot en un període de sis mesos. Tot i això, la superfície continua estant humida.

Anomalia de precipitació fins al novembre.
Anomalia de precipitació fins al novembre.

El descens de les precipitacions ha suposat petits canvis en el cabal dels rius. Segons expliquen des d’Andorra Recerca + Innovació, “hi ha hagut una anomalia negativa d’un 10%”. Tot i això, l’hidrograma “s’assembla més al del període de referència amb un pic més petit a la tardor”. En cap dels dos casos s’està en una situació de sequera. Tot i això, si ens fixem en fa dos i tres anys enrere, la situació sí que seria de sequera hidrològica.

Hidrograma del cabal del riu fins al novembre.
Hidrograma del cabal del riu fins al novembre.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending