Neguit dels ramaders pel possible contagi de la llengua blava entre animals salvatges

El ministre d’Agricultura, Guillem Casal, afirma que no estan preocupats per la situació als països veïns, tot i que defensa la vacunació com “l’única manera de fer barratge contra la malaltia”

Diversos ramaders presents a la vall del Rialb, juntament amb el ministre Guillem Casal.
Diversos ramaders presents a la vall del Rialb, juntament amb el ministre Guillem Casal. ANA

La tradicional benedicció del bestiar a la vall de Rialb, que s’ha celebrat aquest dilluns coincidint amb el canvi de guardes, ha estat marcada per la malaltia de la llengua blava, cada cop més present en el bestiar dels Pirineus. El ministre d’Agricultura, Guillem Casal, ha destacat la importància de la vacunació que està duent a terme el Principat per frenar la patologia, i ha recordat que “no té afectació sobre la qualitat sanitària dels productes”, tot i que també explica que no es pot evitar la seva transmissió entre animals salvatges.

Casal ha defensat la importància de la vacunació del bestiar oví i boví, especialment en una zona de muntanya fronterera amb França i Espanya, dos països amb polítiques diferents:  “Sempre estem en contacte amb les autoritats catalanes, espanyoles i franceses, gairebé diàriament quan parlem de la fauna, a través del departament de Medi Ambient i el cos de Banders. Fa prop d’un mes, ens vam proveir d’unes 8.100 dosis a principis de juliol, i això ens va permetre vacunar a tota la cabana ovina molt ràpidament. Només falten alguns ramats petits”, ha explicat el ministre, destacant que “per sort ens hem posat seriosament amb aquest tema”.

Durant la seva intervenció, Casal ha posat el focus en la vacunació com a “única manera de fer barratge contra aquesta malaltia”, tot i remarcar que ni la patologia ni la dosi tenen afectació sobre la qualitat sanitària dels productes. Això sí, el que no es pot evitar és la seva transmissió entre la fauna salvatge, ja que la llengua blava és una malaltia que no es transmet per contacte. “Es transmet a través d’un vector, un mosquit, que fa de transmissor entre dos animals. Però la fauna salvatge no la podem immunitzar, ha de ser un procés natural”, ha indicat. Fins al moment només s’ha trobat un cas d’un mufló, a qui es controla constantment i assegura que “ho superarà de forma natural”.

Els presents han celebrat una costellada a la vall de Rialb.
Els presents han celebrat una costellada a la vall de Rialb.

També hi ha estat present el president de la federació de caça i pesca, Josep Maria Cabanes, que s’ha mostrat preocupat per l’aparició d’aquesta malaltia, especialment a la zona de la Cerdanya francesa: “El 50% dels xais han rebut moltíssim, ja que la majoria han mort perquè no vacunen”, assegura. Tot i el neguit, Cabanes ha lloat l’actuació del Principat: “Nosaltres tenim una gran sort que som un país ordenat i modèlic amb els animals de la muntanya. Ells no ho fan i ha passat que, en algunes valls veïnes, s’han mort alguns animals. A la natura hi hem de ser. Abans es regulava sola, ara hi hem de treballar amb intensitat”, ha reflexionat.

Avui s’han traslladat entre 200 i 210 animals -120 vaques, 40 vedells petits, cavalls i pollins- i s’ha fet la transhumància des de la Coma del Forat fins a la vall de Rialb, propera a Sorteny. Entre el president de caça i el cònsol menor d’Ordino, Eduard Betriu, s’han mostrat satisfets per la presència, cada cop més nombrosa, de joves ramaders: “El sector aguanta, veus noves generacions que treballen la terra i el bestiar. Ens omple d’orgull al Comú. És un sector primordial per a la identitat de la parròquia, i ens agradaria agrair al país la seva dedicació i la compra de la carn d’Andorra”, ha afirmat el cònsol, fent valdre la labor del vaquer Sylvain Alhomme, qui està cinc mesos per les muntanyes cuidant el bestiar de la parròquia, i del mossèn Joan Fenosa, que ha beneït les herbes i els animals.

Comentaris (3)

Trending