La titular de Medi Ambient i la directora del respectiu departament, Sílvia Ferrer, han presentat la nova llei, ja a tràmit parlamentari, als consellers generals que l’hauran de treballar fins al text definitiu. Des del Govern, s’ha volgut defensar que, un cop s’aprovi, la legislació aportarà una major cura de l’entorn natural del país, sense que això comporti incrementar la feina per als que han de presentar possibles projectes per a la seva aprovació per part de l’administració. “No per reforçar la protecció del medi, augmentem la càrrega administrativa per a l’empresari; al contrari, la flexibilitzem”, ha assegurat.
Aquest punt ha estat rebatut des del grup parlamentari de Terceravia. El conseller general Joan Carles Camp ha lamentat que provocarà que “calgui fer més estudis”. A banda, ha lamentat que “pot crear també inseguretat jurídica”, especialment perquè obre la porta a la possibilitat que la ciutadania consultar el projecte i fer aportacions o retrets. “I si una sèrie de veïns es queixen com va passar amb l’heliport?”, s’ha preguntat.
Calvó ha refusat aquests retrets, tot afirmant que el fet que “aporta més seguretat”, ja que “el fet que es pugui consultar per part dels ciutadans la dona perquè podran informar-se de com els afectarà i saber les mesures correctores que s’han previst”. De fet, ha demanat que aquest tràmit “es vegi com a enriquidor”, tot apuntant que pot fer veure al promotor canvis beneficiosos per al projecte en els quals no havia pensat”.
Segons ha explicat Ferrer, la llei inclou un règim sancionador. En aquest cas, hi haurà tres tipologies d’infraccions, amb un ventall diferent de multes: lleu, entre 100 i 1.000 euros; greu, fins a 3.000 i molt greu, fins a 30.000. A banda, també es contempla l’aturada de projectes que estiguin provocant un impacte greu al medi i, fins i tot, el retorn a l’estat original del terreny a càrrec de l’impulsor.
Des de Terceravia també s’ha demanat a Govern el motiu pel qual es tramita ara el text, “quan falta poc per acabar la legislatura”. En aquest sentit, Calvó ha defensat que “estava al nostre programa” i, per tant, “tenim l’obligació de treballar fins al final”.
Ja en roda de premsa, Calvó s’ha referit al projecte de l’heliport. Ha deixat clar que, si es tira endavant, més enllà de la tasca que ara ja estan fent els tècnics analitzant la proposta presentada, “si requereix moure terreny, caldrà l’estudi corresponent segons la llei vigent”. Justament, ha destacat que un dels eixos de la tasca actual és “mirar les consideracions ambientals” i que “es farà amb el màxim rigor científic i tècnic”.