Més onades de calor i més extremes per als pròxims anys

Les darreres temporades s’han estat batent rècords de temperatura, sobretot fora dels mesos més càlids de l’any, com pugui ser el passat maig

L'estació meteorològica d'Engolasters.
L'estació meteorològica d'Engolasters.

Després de tres dies amb temperatures força elevades s’ha decretat l’onada de calor. Aquest fenomen meteorològic és habitual en l’època de l’any actual, principalment al juliol i l’agost. Però, amb el canvi climàtic, la freqüència i, sobretot, la intensitat amb la qual es donen anirà en augment. Així ho explica Anna Albalat, tècnica especialitzada en climatologia d’Andorra Recerca + Innovació (ARI). De fet, els darrers anys i, sobretot, els darrers mesos, cada cop es baten més els màxims de temperatures. El més preocupant és que passa fora de l’època més càlida.

“El principal problema que estem tenint és que ens estem trobant temperatures cada cop més extremes, amb més rècords i que duren més”, ha explicat Albalat. A això se li suma que aquest fet succeeix fora dels mesos més càlids, que són juliol i agost. D’aquesta manera, el passat mes de maig i al juny es van tenir les temperatures més elevades en aquest període dels darrers anys. “Són xifres que no havíem enregistrat mai”, assegura Albalat.

El que això comporta, sobretot lligat al canvi climàtic, és que els episodis cada vegada siguin més freqüents i, sobretot, més extrems. La darrera onada de calor de les característiques de l’actual es va donar al 2015. En aquella ocasió, va durar força dies, des de finals de juny fins a gairebé mitjans de juliol. Aquest mes, però, acaba de començar l’episodi, i no se sap ben bé fins a quant s’allargarà. A més, dintre d’aquesta onada es donen dos fets diferenciats.

seguiment MT 2022
 

D’una banda, aquest augment de la freqüència en un mateix període. Aquest estiu, perfectament, es pot donar un altre episodi d’aquestes característiques. De fet, Albalat assegura que la temporada “acaba de començar” i que ben bé es pot esperar tornar a tenir aquestes temperatures. “El que hem de mirar és que són màximes superiors a un llindar, i això està incrementant. És a dir, cada vegada són més els dies que tenim aquestes temperatures per sobre d’aquest llindar”, explica Albalat.

De l’altra, apareixen en escena les nits tropicals. A Andorra és habitual que, amb l’amagada del sol, les temperatures caiguin considerablement. Però, això, cada cop més, està deixant de passar. “Les temperatures mínimes ja no estan baixant tant com ho haurien de fer”, explica Albalat. L’indicador, actualment, té la temperatura mínima a 20 graus, i en cap moment s’ha enregistrat. Aquest, de fet, és un dels factors que es considera en el moment de considerar que es tracta d’una onada de calor, quan la mínima no baixa de 16ºC en cap moment. També s’han de valorar altres, que determinen les diverses entitats, com la durada, que ha de ser de tres dies.

 

 

Comentaris (9)

Trending