Casal assegura que totes les administracions locals tenen clar que cal “anar a l’una” amb el Govern per, d’entrada, “millorar la recollida de les fraccions que ja tenim implementades”, com són el cartró, el vidre i els envasos. L’objectiu és tenir “el mínim d’impropis possibles” per la qual cosa és imprescindible “sensibilitzar” la ciutadania i al mateix temps que les administracions prestin un servei cada cop “més personalitzat”. Com? “Recollides porta a porta o amb proves pilot de tancar contenidors fent que vagin amb lectura de targeta en funció d’uns horaris al dia”, apunta, indicant que la idea és “recollir millor aquestes fraccions, que tinguin menys cost de recollida per part dels comuns i que tinguin menys cost de gestió per part del Govern i més capacitat de valorització”.
L’objectiu és tenir “el mínim d’impropis possibles” per la qual cosa és imprescindible “sensibilitzar” la ciutadania
Seria plantejable, doncs, estendre la recollida porta a porta que ja han provat a Escaldes-Engordany i a Andorra la Vella a tot el país? “La línia està traçada i hem de ser cada cop més eficients”, exposa Casal, que reconeix que són possibilitats que planteja cada vegada que fa reunions amb els comuns però “sempre amb cautela i tenint en compte la situació de cada parròquia”.
Des del seu punt de vista “no és el mateix” una campanya porta a porta en una zona residencial com els Vilars, on hi ha una població resident constantment i amb una trama urbana que “ho fa molt fàcil de gestionar”, que implementar-ho en un altre lloc com “Canillo en algun punt de la Massana o Encamp on hi ha molta població turística que ho fan més complicat”.
El ministre aposta per tenir en compte el tipus de públic de cada lloc per saber “quina és la millor manera de gestionar aquesta recollida”, per la qual cosa, en zona més turístiques, “ja siguin d’hivern o d’estiu” caldrà buscar alguna alternativa.
MATÈRIA ORGÀNICA
D’altra banda, des del Govern també es té l’objectiu de “popularitzar” la recollida de la matèria orgànica. De moment és una fracció que només es recull en establiments comercials de més de 1.200 metres quadrats, que en són una desena i generen unes mil tones que s’exporten a la Seu. “Però hem d’anar més enllà”. Al país es generen unes 10.000 tones de matèria orgànica i per tant, “haurem de trobar la manera de gestionar-la”.
L’executiu té previst aquest any analitzar les diferents vies de gestió d’aquesta fracció: “a casa nostra, trobant un encaix entre que tingui un cost assumible i no causar complicacions a la ciutadania, o per la via de l’exportació”.
des del Govern també es té l’objectiu de “popularitzar” la recollida de la matèria orgànica i cal preveure com gestionar la fracció
Casal reconeix que en cas d’optar per tractar-la al país, caldria fer una planta de compostatge, “que jo crec que no és massa adequada per les dimensions del terreny que necessitem i per gestionar les olors que emet”. L’altra opció, tal com ja va avançar a l’inici de la legislatura, seria una planta de biometanització, que captaria el metà que emet la matèria orgànica i després es podria valoritzar per produir energia.
Aquesta segona proposta s’està analitzant amb FEDA, que ha de determinar què es necessitaria per fer la planta i un cop es tingui clar la capacitat, el costos i la logística “escollir la nostra via de gestió”.
Comentaris (5)