Medi Ambient endureix la normativa sobre sorolls per intentar reduir l’impacte acústic de les obres

Els treballs que comportin excavació en roca, perforacions o ús de maquinària pesant i tinguin zones habitades a menys de cent metres hauran de presentar un estudi preliminar per obtenir la llicència urbanística i un projecte acústic abans d’iniciar l’actuació

Unes obres al Pas de la Casa. Comú d'Encamp

El ministeri de Medi Ambient ha promogut, de comú acord amb el sector de la construcció, una modificació del reglament de la contaminació acústica per mirar d’evitar que les obres, especialment les que es fan en zones residencials, facin un soroll insuportable per als ciutadans. L’enduriment de la normativa afecta especialment aquells treballs que inclouen excavacions en roca, perforacions o ús de maquinària pesant i que es fan a menys de cent metres de zones habitades.

La directora del departament de Medi Ambient, Sílvia Ferrer, ha afirmat que els canvis s’apliquen vist que cada cop hi ha més obres en nuclis urbans i que “la sensibilització de la població” és cada vegada major. L’any passat hi va haver tres denúncies respecte de l’impacte acústic d’obres de construcció, el 2020 n’hi va haver dues, i el 2019, quatre. Ferrer ha ressaltat que la manca d’un marc normatiu actualitzat ha impedit fins ara donar una resposta que fos satisfactòria per a totes les parts.

Les grans obres hauran de preveure les mesures correctores escaients, que hi hagi d’haver una empresa especialment dedicada al control i la vigilància acústica i, a més, s’ha de designar per a cada obra una persona mediadora

La normativa entrarà en vigor en breu, i Medi Ambient espera, entre altres coses, que sobretot comporti una actuació preventiva, que ajudi a conscienciar totes les parts i es redueixi l’impacte acústic sense que això hagi de suposar un impacte econòmica per a les empreses del sector. Amb tot, però, el nou marc legal, en no poder ser retroactiu, no serà d’aplicació en les obres que ja estan en curs.

Per exemple, doncs, no caldrà que adoptin les mesures que contemplarà a partir d’ara el reglament els treballs de construcció de la xarxa de calor de FEDA a Andorra la Vella, que és objecte de moltes queixes ciutadanes. I que estan a menys de cent metres de zones habitades, impliquen perforacions, s’utilitza maquinària pesant… però aquesta obra quedarà fora de les noves exigències.

En el cas d’aquesta tipologia d’obres caldrà que abans de començar-les es faci un estudi preliminar acústic i un projecte acústic. Entre altres coses, això suposarà que s’hagin d’adoptar les mesures correctores escaients, que hi hagi d’haver una empresa especialment dedicada al control i la vigilància acústica i, a més, s’ha de designar per a cada obra una persona mediadora. És a dir, un mediador entre constructora i ciutadania per resoldre els eventuals conflictes que sorgeixin.

En general, i per a qualsevol tipus d’obra, els canvis en el reglament impliquen que s’hagin de fomentar les bones pràctiques, que s’hagin d’adoptar mesures preventives o que la maquinària que s’empri per als treballs han de complir amb les normes establertes en les directives de la Unió Europea (UE).

Etiquetes: