Medi Ambient eleva a uns 15.000 litres de gasoil els que haurien pogut anar a parar al riu

Les sondes que detecten hidrocarbur a la zona de la Borda Sabater revelen que “la situació ha millorat” però s’hi continua detectant presència de carburant

Barreres per intentar aturar el gasoil que es va filtrant a la zona del pont de la Tosca.
Barreres per intentar aturar el gasoil que es va filtrant a la zona del pont de la Tosca. ANNA MENCOS

Pràcticament 15.000 litres de gasoli són els que haurien anat a parar al riu Madriu, primer, i al Valira, després. Així ho ha donat a entendre aquest dimecres el ministre de Medi Ambient, Guillem Casal, durant la roda de premsa posterior a la celebració de la reunió del consell de ministres. Casal ha especificat que si ve la setmana passada, abans del vessament, el dipòsit de carburant de l’edifici origen de la fuita, va rebre 4.400 litres de gasoil, aquests calia sumar-los als que ja hi havia. I que la recàrrega va suposar omplir el tanc fins al seu sostre, de 15.000 litres.

El titular de Medi Ambient, que ha tornat a destacat que el vessament va ser de “dimensions considerables”, ha reconegut que l’hidrocarbur “encara és perceptible” en diversos trams del riu. I que “les sondes” ubicades a la Borda Sabater “ens marquen que la situació ha millorat”, però la presència de carburant encara es detecta. Per tant, els equips que s’encarreguen de mirar de recuperar carburant al riu continuen treballant. De fet, tot el dispositiu encara al riu, com el denominat ‘watergate’ o els barratges, “està funcionant”, però és cert que les tempestes d’aquests darrers dies, que han fet incrementar el cabal del riu, “han complicat la decantació de l’hidrocarbur”.

Un operari d'una empresa de neteja industrial a la ribera del Madriu mirant d'extreure aigua contaminada.

Relacionat

Més de 4.000 litres de gasoli al riu

Aquesta decantació, segons Casal, és bàsica perquè els equips de recuperació puguin fer la seva feina. Igual com és clau que l’aigua es pugui estancar en algun punt perquè es pugui dur a terme la decantació. Amb tot, ha explicat el ministre, és molt complicat poder calcular quant hidrocarbur s’ha pogut recuperar fins ara. Ara bé, es continua “captant aquest hidrocarbur i intentar sanejar el màxim”. La tasca de recuperació i sanejament s’espera que “s’allargui alguns dies més”. Guillem Casal ha afirmat que “a mesura que només queda -de fuel- el que hi ha dins el sòl”, l’arribada de gasoil al riu “és més lenta i més allargada en el temps”.

El màxim responsable de Medi Ambient ha remarcat que la setmana passada es van recarregar 4.400 litres a la cisterna. Però aquests litres eren els que faltaven per omplir-la del tot. I que la capacitat total era de 15.000 litres. Donat que quan es va trobar l’edifici origen del vessament i es va anar a extreure el que quedés del tanc per evitar que el vessament fos major pràcticament estava buit… doncs… sembla clar que la quantitat de gasoil que ha anat a parar al riu és molt major de la que es va anunciar la setmana passada.

En tot cas, Casal ha garantit que el seu departament, i la resta de departaments del Govern que puguin estar implicats en l’afer, “depuraran responsabilitats” d’acord amb normativa actual, tenint en compte el que ha d’operar respecte de l’estat i el manteniment de la cisterna segons el que estableix la legislació sobre seguretat industrial i la contaminació ambiental i dels sòls en relació amb la normativa mediambiental. 

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending