Medi Ambient detecta el pas de 8 exemplars diferents d’os pel país durant el 2024

Casal explica als pagesos i ramaders, que no han detectat cap atac a la cabana, que la presència del plantígrad se centra en les zones frontereres del nord del Principat i les dues parts han consensuat un protocol de comunicació en cas de veure l’animal

Comentaris

Un instant de la reunió entre el ministre i l'APRA.
Un instant de la reunió entre el ministre i l'APRA. Govern d'Andorra

Les proves de seguiment de l’os que ha fet el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat i el cos de Banders han permès confirmar la presència de 8 exemplars diferents del plantígrad que en algun moment de l’any han estat detectats en territori andorrà. Així ho ha explicat el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, en el marc d’una reunió amb l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA). Segons ha informat el Govern en un comunicat, el ministre ha detallat que l’activitat de moviment de l’os a Andorra, actualment, se centra a les zones frontereres del nord del país.

En la trobada, que s’emmarca dins del protocol, s’han exposat els resultats diagnòstics de les mostres de pèl que el ministeri ha rebut dels diferents laboratoris així com també el seguiment actiu que s’està duent a terme per tal de fer seguiment de la població de l’os al Pirineu en la part que pertoca a Andorra.

Tot i haver detectat la presència de fins a 8 animals diferents, des de l’APRA s’ha explicat que cap dels associats ha detectat cap atac d’os a la cabana ramadera del país. En aquest context, Casal ha volgut agrair la feina preventiva del ministeri i de l’associació per acordar i aprovar el Reglament de compensació per danys a l’agricultura i a la ramaderia causats per espècies en perill d’extinció, inclòs l’os bru.

Fonts coneixedores de la reunió han detallat que des del ministeri s’ha reconegut que no es descarta que a banda dels 8 exemplars diferents que s’han identificat (amb presència de mascles joves i adults, una cria d’un any i mig i una femella) n’hi pugui haver més que hagin passat pel país. Igualment, tampoc s’ha pogut confirmar, per ara, que cap d’ells tingui una presència continuada en territori andorrà.

El ministre ha explicat a l’APRA quin és el seguiment que s’està fent de l’espècie i com aquest ha permès detectar el nombre actual d’exemplars que han estat en algun moment dins del territori andorrà. També s’ha consensuat el protocol de comunicació en cas de veure algun exemplar de l’espècie al territori. Finalment, en aquest reforç de la comunicació, també s’ha explicat que properament es compartirà un vídeo que recull les principals recomanacions que cal seguir a la muntanya en cas de veure un os i que permeten complementar les informacions que ja hi ha disponibles a la web de medi ambient. El vídeo ha estat impulsat gràcies a la col·laboració amb la Fundación Oso Pardo.

Cal recordar que l’any passat, i dins del marc de la cooperació del Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru al Pirineu (GSTOP) del qual Andorra en forma part, ja es va informar que en aquest territori hi ha detectats 83 exemplars.

Etiquetes

Comentaris

Trending