Els responsables de l’empresa no van saber fins aquest dimecres al matí que hi havia hagut el vessament. En principi, tot havia anat correctament. Com en ocasions anteriors. De fet, asseguren les fonts, “per sort” no hi ha gaire incidents i, a més, encara menys transcendeixen, per bé o segurament per mal, d’una manera tan ràpida. L’empresa subministradora en qüestió, l’únic que podia saber era si el dipòsit de dita comunitat estava degudament al dia per tenir-la ja a la base de clients o no. “I l’obligació que hi ha, de comú acord amb l’administració, és deixar un recordatori per escrit al propietari que cal que passi les pertinents revisions o inspeccions”, han indicat les fonts consultades, que han assegurat que una situació com la viscuda dimarts al vespre es pot deure per múltiples factors. Ja sia per negligència, per imprudència o per una qüestió accidental. En tot cas, mala praxi per part de l’operador del carburant no n’hi hauria hagut.
En aquest marc, fonts del sector de la distribució de carburant han lamentat que el Govern “ha perdut una gran ocasió de fer pedagogia” i “en lloc d’assenyalar el subministrador o fins i tot el propietari, el que s’hauria d’haver fet és recordar les obligacions que hi ha en relació amb les cisternes de gasoli”. I que serien, essencialment, disposar d’un contracte de manteniment amb un calefactor del país; disposar de la placa corresponent -malgrat que sense aquest identificatiu es pot servir igualment carburant tot indicat que hi ha aquesta mancança-; i sotmetre l’equipament a les inspeccions periòdiques que fixa la llei.
Les obligacions són distintes tant per la ubicació que tingui el dipòsit -enterrat o elevat, per posar dos exemples- o el material amb què s’hagi fabricat dita cisterna. També pot haver-hi molts motius que hagin fet ‘trencar’ el tanc: des del seu desgast a un moviment sobtat i imprevisible de terres. “Els responsables de les comunitats de propietaris han de ser conscients que s’han de tenir les coses al dia” alhora que l’administració hauria de ser més efectiu a l’hora de fer inspeccions.
En qualsevol cas, la cooperació entre el sector de la distribució de carburants i l’administració és absoluta i la voluntat dels gasoliners de fer les coses de la millor manera i complir la norma fil per randa hi és de ple. Les fonts consultades s’han demanat, per exemple, si no s’hauria possible instaurar un sistema d’avís com el que es fa amb els cotxes que estan pendents de passar l’ITV, doncs el mateix però pels dipòsits de carburant.
En tot cas, han indicat les fonts consultades, ara per ara, l’administració és l’única que disposa de tota la informació disponible. I, com a mínim, hauria de saber en quina situació es troba o es trobava el tanc en qüestió. La investigació per aclarir del tot la situació continua oberta, perquè almenys durant aquest dijous no s’havia aconseguit determinar el punt exacte pel qual fluïa el carburant cap al riu.
Comentaris (4)