El 2019 el moviment Fridays For Future va arribar a Andorra de la mà d’un grup de joves del Lycée Comte de Foix. Cinc anys després, el col·lectiu semblava estar inactiu. Un dels seus impulsors i portaveu, Mateu Bracque, explica que després que els integrants del grup marxessin del país per anar a estudiar, els ha estat “complicat” poder actuar i organitzar iniciatives.
Ara bé, després que aquest últim any “s’han activat projectes nous com l’heliport o la desviació de la Massana, que sempre han sigut fantasmes que s’han anat arrossegant”, han “sentit la necessitat de parlar” i expressar el seu posicionament contrari tant per la desviació de la Massana com per l’heliport i altres infraestructures que s’estan construint i que consideren que no són necessàries ni adequades per lluitar contra el canvi climàtic.
“Ja vam criticar les residències de luxe d’Ordino, els gratacels d’Escaldes, vam estar molt actius contra el telefèric de Carroi i continuem en aquesta dinàmica”, assenyala Bracque, remarcant que tot i que han estat un temps en silenci “no vol dir que no estiguéssim preocupats ni que consideréssim que les polítiques del Govern són perfectes”.
Amb la desviació de la Massana consideren que s’està fent “un disbarat”, però també critiquen l’heliport. “Són infraestructures d’aquest ordre capitalista antic que ja no té cap sentit, que només serveixen per una minoria de rics del nostre país i de fora i que van en contra del que diuen els científics”, manifesta, afegint que “no s’entén la preocupació que hi ha per l’habitatge i mentrestant fem heliports o que quan tothom parla de canvi climàtic, aquí no passa res”. Des del seu punt de vista “sembla que el Govern viu una realitat que no és la dels altres”.
ACCIONS
Davant d’aquesta situació volen intentar tirar endavant alguna acció per aturar l’heliport, però vivint fora del país “és complicat”. Per això han buscat l’aliança d’Apapma i estan oberts a la col·laboració de “qualsevol ciutadà” que vulgui promoure accions en aquest sentit. De fet, animen a no resignar-se pel fet que les obres d’aquest projectes ja hagin començat i cita com a exemple una sentència a França que ha declarat il·legal la desforestació que s’ha fet fet per construir una autopista i que ha comportat l’aturada de les obres. “Són moviments que demostren que perquè estigui iniciat o acabat no vol dir que no es pugui tirar enrere”, afirma, mostrant-se convençut que la desviació o heliport, “són il·legals i anticonstitucionals”.
Animen a no resignar-se pel fet que les obres d’aquest projectes ja hagin començat i cita com a exemple una sentència a França que ha declarat il·legal la desforestació que s’ha fet fet per construir una autopista
En aquest sentit animen a tota la ciutadania “a prendre part” i que Apapma també els doni suport en el rebuig a la desviació.
De moment, conscients que no tenen massa recursos, estan analitzar què poden fer, si es pot anar per la via judicial o si es poden organitzar manifestacions. Alhora, esperen resposta d’Apapma per actuar conjuntament. I és clar, si hi ha qualsevol jove que es vulgui sumar a la iniciativa i reactivar Fridays For Future Andorra, mostren “total disposició a col·laborar”.
Bracque reconeix que no estan decebuts amb uns partits de govern que la legislatura passada van firmar la declaració d’emergència climàtica i que ara creuen que actuen en direcció contrària. “Ja ens ho esperàvem, sempre hem sabut amb qui parlàvem” i destaca l’oportunitat que van tenir de poder participar en el redactat del text legal “que incloïa accions que anaven en la bona direcció”.
Comentaris (3)