Forné ha posat en relleu que el país vol ser ambiciós i incrementar el percentatge de reducció respecte als nivells d’emissió que Andorra va assolir el 2005, el punt més alt registrat al Principat. “Entenem que la consecució dels objectius globals de l'Agenda 2030, com els objectius de desenvolupament sostenible, s'han de fonamentar en el multilateralisme que ofereix aquesta COP”, ha apuntat.
Aquesta actualització permetrà a Andorra alinear-se novament amb les fites de l’Acord de París per contribuir en la limitació de l’increment de temperatura global a 1,5 graus. En aquest punt, Forné ha recordat que els efectes del canvi climàtic ja tenen impactes a nivell general i també localment, sobretot en territoris de muntanya com Andorra. “Creiem fermament que cada país, independentment de la seva mida, té un paper crucial per ajudar a mantenir l'objectiu”.
El secretari d’Estat ha recordat que el passat hivern va ser el més càlid mai registrat a Andorra i per un país de muntanya on el pilar econòmic és el turisme “és una dada alarmant”. Durant el discurs, Forné ha explicat que Andorra ha estat el primer país a entregar l’Informe Bianual de Transparència (BTR), un fet que “subratlla la nostra dedicació, i també el compromís amb la transparència i la responsabilitat amb l’acció climàtica”.
Finalment, David Forné ha mantingut la primera reunió amb de contacte amb l’Agència Internacional de l’Energia (IEA). La intenció és avaluar la possible adhesió d’Andorra a l’organisme internacional i així poder generar noves sinergies entre les dues institucions. Formar part d’aquest organisme permetria alinear l’estadística energètica d’Andorra amb els estàndards internacionals i millorar l’inventari d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.
Comentaris (3)