Un formulari del comú de torn per començar el procés de l’ADN caní i un codi QR per acabar-lo

Durant un any a partir del 15 de juny els sis comuns que participen del projecte -Escaldes en queda al marge- finançaran els 28,5 euros de l’anàlisi genètic i els propietaris dels gossos hauran d’abonar els 18 euros de l’extracció

Comentaris

Una veïna d'Andorra la Vella passejant el seu gos.
Una veïna d'Andorra la Vella passejant el seu gos. Toni Solanelles

Aquell propietari que vulgui genotipar el seu gos i, alhora, i durant el proper any a partir del 15 de juny, beneficiar-se de la bonificació que preveuen els comuns del cost de l’anàlisi de l’ADN haurà, primer, de passar per la corporació on estigui inscrit per recollir el formulari que degudament haurà d’omplir quan vagi al veterinari a sotmetre l’animal a la pertinent extracció sanguínia. Al final de tot el procés, quan la bèstia ja estigui degudament genotipada, l’amo rebrà un codi QR identificatiu.

Com ja van avançar els cònsols dimarts passat, la campanya que impulsen sis comuns -tots menys Escaldes- sobre el registre caní mitjançant l’anàlisi d’ADN es reactivarà el pròxim 15 de juny. Les corporacions locals adherides al projecte han tingut l’oportunitat de mantenir diverses reunions amb els veterinaris al llarg dels darrers dies per atendre les inquietuds del col·lectiu i acordar els punts de coordinació i gestió entre les parts.

Així, a partir d’aquest mes, i en el període d’un any, els propietaris podran accedir a la subvenció dels comuns i obtenir de forma gratuïta l’analítica de sang dels seus gossos per tal d’obtenir el perfil genètic per poder completar la identificació dels cans. El projecte té com a objectiu donar resposta a un problema d’higiene a la via pública i donat el cas, poder sancionar aquells propietaris que tenen una actitud incívica. Aquesta és demanda recurrent dels ciutadans.

Una imatge de la campanya promoguda pels comuns -excepte Escaldes- sobre l'ADN caní.

Relacionat

El 15 de juny es reprèn el projecte de l’ADN caní: tornen les extraccions

Per tal de difondre la iniciativa, els comuns de Canillo, Encamp, Ordino, la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria van endegar la campanya: ‘El seu ADN l’identifica, per més que dissimulis’, que vol transmetre a la ciutadania el procés i els avantatges de procedir a fer el genotipatge dels gossos i que ho puguin fer abans que finalitzi el període durant el qual la realització d’aquesta prova deixi d’estar subvencionada.

Una vegada finalitzat el procediment, es lliurarà una xapa identificativa per a cada animal amb un codi QR que es podrà penjar al collaret del gos. Aquest codi també permetrà identificar si el gos es perd, i a través del codi QR es pot identificar el nom de la mascota i del propietari així com el seu telèfon de contacte

A partir de principis del 2022 aquestes proves seran obligatòries per a tots els propietaris de gossos d’acord amb el que s’estableix a la normativa nacional en matèria de marcatge i identificació d’aquests animals i que, en cas de no haver-les realitzat, tal com s’estableix a la Llei 11/2006 del 28 de juny de tinença i protecció d’animals, s’incorrerà a sancions que oscil·laran entre 60 i 300 euros. No obstant, i vist el retard amb què va el projecte, es preveu que el Govern modifiqui la normativa i tot s’ajust al 15 de juny del 2022.

Per facilitar la realització de les proves i el registre del genotipatge dels gossos mitjançant l’anàlisi d’ADN, els comuns de Canillo, Encamp, Ordino, la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria assumiran, durant un any, el cost íntegre de 28,50 euros corresponent a l’anàlisi d’ADN. A partir del 15 de juny, el propietari pot aprofitar la visita anual al veterinari per a fer el genotipatge al seu gos i haurà d’abonar directament el cost de l’extracció (18 euros) al centre veterinari.

Una vegada es disposi dels resultats, el perfil genètic de l’animal quedarà enregistrat al Registre d’Animals de Companyia (RAC) del Govern i aquest permetrà solucionar temes molt importants, com l’abandonament o el robatori de gossos, i la localització dels propietaris incívics que no recullen els excrements de les seves mascotes als espais públics. Per gaudir de la subvenció, caldrà efectuar el tràmit des del comú de residència. Cada corporació local facilitarà, com s’ha dit, el formulari necessari a partir del qual el veterinari realitzarà una extracció de sang al gos amb la qual es realitzarà el genotipatge.

Un cop finalitzat el procés, es lliurarà una xapa identificativa per a cada animal amb un codi QR que es podrà penjar al collaret del gos. Aquest codi també permetrà identificar si el gos es perd, i a través del codi QR es pot identificar el nom de la mascota i del propietari així com el seu telèfon de contacte.

Comentaris

Trending