Més de 4.000 litres de gasoli al riu

(AMB VÍDEOS) Tècnics de Medi Ambient han determinat que l’origen del vessament que ha deixat la vall central del país empestada d’hidrocarbur se situa en el dipòsit d’un edifici de la carretera d’Engolasters; operaris de dues empreses especialitzades en neteja industrial han treballat a contra-rellotge a la zona del pont de la Tosca per retirar el màxim possible de fuel

Toni Solanelles / Anna Mencos

Un operari d'una empresa de neteja industrial a la ribera del Madriu mirant d'extreure aigua contaminada. ANNA MENCOS

El mal funcionament -sigui pel mal estat del tanc, sigui per una indeguda càrrega- del dipòsit de gasoli de calefacció d’un edifici de la carretera d’Engolasters és l’origen del vessament de carburants que, detectat pels veïns de la zona del pont de la Tosca la nit de dimarts, ha tingut ‘entretinguts’ tot aquest dimecres molts ciutadans del país. Un important ferum d’hidrocarbur ha macat la jornada. Més de 4.000 litres de gasoli haurien anat al riu -el Madriu primer, el Valira després com a mínim- o hi acabaran arribant.

La cisterna de l’edifici no seria ni molt menys de darrera generació i també caldrà veure l’actuació dels operadors de l’empresa de subministrament de gasoil. En tot cas, com ha explicat el ministre portaveu i responsable de Medi Ambient, Guillem Casal, “s’ha obert una acta part part dels inspectors” a totes les parts implicades. L’origen exacte de la fuita l’haurien localitzat agents de policia, que juntament amb Protecció Civil, inspectors de Seguretat Industrial i Medi Ambient o bombers han participat en un ampli dispositiu. Per localitzar l’origen de la fuita i, abans, durant i després, per mirar d’atenuar els efectes del vessament. 

Casal ha admès que “hi ha una afectació considerable” i que ja aquest matí en les sondes que detecten hidrocarbur a la Borda Sabaté “s’ha detectat” presència de fuel. Per tant, s’ha avisat especialment, a nivell de cooperació internacional, l’Agència Catalana de l’Aigua i responsables de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. No hi ha hagut cap retorn sobre si l’afectació hauria traspassat fronteres administratives. “Però és evident i gairebé de lògica ‘aplastant’ que anirà baixant. Per això és obligació nostra” comunicació la situació a l’Estat veí.

Medi Ambient i els bombers busquen l’origen d’una fuita de gasoil a la part baixa del riu Madriu

El ministre ha explicat que durant la jornada de dimarts es va recarregar el dipòsit amb 4.400 litres de gasoli, que no era ni molt menys la capacitat total de la cisterna. Hores després els veïns de la zona van començar a ensumar hidrocarbur i aquest matí ja era evident l’origen de tot plegat. Encara que no es té clar exactament com ha anat arribant l’hidrocarbur al riu, si a través del subsòl, d’una esquerda a la roca… Tampoc no se sap quants litres han anat a parar exactament a l’aigua. “No els puc quantificar”, ha reconegut Casal.

Un dels peixos que han aparegut ja morts al tomb del Parc Central.

El portaveu governamental sí que ha reconegut que una de les primeres coses que s’han fet quan ha estat clar el punt d’origen ha sigut “extreure l’hidrocarbur que quedava a la cisterna, que malauradament era una quantitat irrisòria respecte del que s’ha pogut vessar al medi”. És possible que entre el tanc i el riu hagi quedat gasoli filtrat i que anirà brollant a poc a poc. Això sí, segons el ministre, s’ha actuat “amb la màxima diligència possible”. Això no treu que l’olor i l’afectació al medi sigui detectable molt enllà del punt origen.

SENZILL DE LOCALITZAR

Ja abans de la confirmació del ministre, l’Altaveu havia avançat on era l’origen del vessament. Guillem Casal ha explicat, això sí, que el punt exacte on apareixia el fuel cap al riu “és de difícil accés” i que els bombers han hagut d’arribar al riu “fent ràpel”. El fet que en aquella zona hi hagués pocs habitatges ha facilitat enormement la recerca de l’origen. Fonts properes als gestors de l’edifici implicat han admès que l’origen de tot plegat molt probablement seria el dipòsit de carburant de la comunitat malgrat que han assegurat que fins aquesta nit o demà no es podria assegurar amb tota rotunditat. I, d’entrada, haurien al·ludit a problemes de porositat del tanc de gasoli. No han volgut quantificar quants litres hi podria haver emmagatzemats els darrers dies, encara que després el ministre sí que ha anunciat oficialment una recàrrega de 4.400 litres.

S’han fet treballs de pressa i corrent per extreure aigua contaminada atès que per la tarda hi havien previsions de tempesta i tot el que no s’hagués pogut retirar acabaria anant, de ben segur, riu avall, amb la repercussió que això comporta

Aquesta tarda, tècnics de dues empreses competidores i entre les quals no hi sol haver especial bona relació han estat treballant conjuntament a contra-rellotge, a la zona del pont de la Tosca, per intentar retirar el màxim del gasoil que hi havia acumulat en aquell indret. Els bombers, de matinada, hi havien posat un ‘watergate’ i diverses proteccions absorbents per tal de mirar de frenar el màxim d’hidrocarbur en aquell punt abans que el Madriu arribés al Valira. S’ha aconseguit molt parcialment. 

En aquell indret, però, hi havia acumulat molt gasoli i ja s’ha extret un camió sencer d’aigua contaminada i ara se n’està omplint un altre. S’han fet treballs de pressa i corrent atès que per la tarda hi havien previsions de tempesta d’aigua important i tot el que no s’hagués pogut retirar acabaria anant, de ben segur, riu avall, amb la repercussió que això comporta. De fet, almenys al tomb del Parc Central, a Andorra la Vella, ja s’haurien detectat alguns peixos morts, amb la qual cosa seria evident que hi ha hagut una afectació faunística. 

Etiquetes: