L’evolució climàtica d’Andorra mostra una clara tendència a l’alça de les temperatures

Al Principat es continuen produint registres de temperatures màximes, mentre que els de les mínimes van deixar de produir-se als anys vuitanta

Gràfic de les temperatures des de 1950. Servei Meteorològic

L’evolució climàtica d’Andorra mosta una clara tendència a l’alça de les temperatures. Segons les dades que es van presentar ahir en el congrés de l’European Met Society la línia mitjana de l’evolució climàtica indica una clara acceleració de les altes temperatures.  Algun dels índexs que han guanyat  importància en els darrers anys ha estat el nombre de dies amb màximes superiors als 30 ºC, mentre que han perdut rellevància els dies amb temperatures inferiors a 0ºC.

El canvi climàtic a les zones de muntanya és més ràpid que en altres parts del món. Si ens centrem en els extrems, en alguns dels índexs climàtics com els registres de temperatura màxima i mínima, veiem que a Andorra es continuen produint registres de temperatura màxima mentre que els registres de temperatura mínima van deixar de produir-se als anys vuitanta.

El mes d’agost ha estat el segon més càlid des de 1950

En l’estudi realitzat es va observar l’augment de velocitat de les temperatures de la Central hidroelèctrica de FEDA durant les últimes dècades. Durant el període 1950-2023 la tendència mitjana era d’un augment del 0,26 ºC per dècada, però des de 1971 la tendència és de 0,4 ºC per dècada. Així mateix, la distribució de temperatures màximes havia experimentat una reducció de valors baixos i un augment dels valors alts, mentre que les temperatures mínimes segueixen el mateix patró. 

Durant el període 1950-2023 la tendència mitjana era d’un augment del 0,26% per dècada, però des de 1971 la tendència és de 0,4% per dècada.

Pel que fa a les precipitacions, també s’observen canvis en el comportament i la distribució de les precipitacions extremes i els períodes de sequera. A través de l’índex de sequera SPI es pot veure com cada vegada és més fàcil que oscil·li en períodes curts al voltant de 0 o valors negatius.