L’Estratègia nacional de mobilitat, validada per la Comissió de l’energia

L’objectiu és reduir les emissions a la meitat l’any 2030, així com augmentar un 20% la fracció de turismes elèctrics del parc automobilístic

Comentaris

Una imatge d'una reunió de la Comissió Nacional de l’Energia i el Canvi Climàtic
Una imatge d'una reunió de la Comissió Nacional de l’Energia i el Canvi Climàtic Govern d'Andorra

La Comissió Nacional de l’Energia i el Canvi Climàtic (CNECC) ha validat aquesta tarda la nova Estratègia Nacional de Mobilitat (ENM), que té previst aprovar el Govern en els pròxims dies. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el secretari d’estat de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, han presentat la proposta en el marc de la setmana europea de la mobilitat.

Aquesta ENM està pensada per ser un instrument que permet planificar i coordinar les accions, les mesures i els plans per assolir una mobilitat sostenible. Al llarg del document es desenvolupa i es recull els objectius de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, i de l’Acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració d’emergència climàtica i ecològica.

Així, l’ENM recull l’objectiu de reduir les emissions de la mobilitat interna a la meitat l’any 2030. També busca augmentar un 20% la fracció de turismes elèctrics del part automobilístic per assolir la descarbonització del sector del transport per l’any 2050. El document vol fer front a la realitat actual del país, on la mobilitat representa el 57% de les emissions d’efecte hivernacle del país.

L’estratègia s’ha treballat a la subcomissió permanent de treball tècnic, en el marc de la mobilitat formada per diversos sectors implicats, els comuns, i amb la participació activa dels ministeris responsables d’energia i canvi climàtic, de transport i de mobilitat. Així, l’ENM també recull les aportacions fetes per l’Acord de joventut, les diverses enquestes i opinions que recullen les demandes i neguits dels ciutadans, les conclusions del fòrum Andorra reptes de futur, així com els punts marcats en l’estratègia de Govern, Horitzó23, i les obligacions legals alineades amb els ODS.

Per tant, l’estratègia es materialitza en quatre programes d’acció que són: programa de descarbonització, eines de finançament per a la descarbonització de la mobilitat, transició social, i innovació, gestió intel·ligent i observació sistemàtica.

Comentaris (1)

Trending