Les dades s’han posat de relleu durant una reunió de la comissió d’informació i vigilància del Centre de tractament de residus (Ctrasa). En l’esmentat període, segons ha informat Ctrasa en un comunicat, s’ha observat una estabilització dels residus rebuts (23.797 tones, que és un -0,14% respecte el mateix període de l’any anterior) i un augment considerable de la producció energètica, que ha registrat un increment del 17,27%. Això és un rati de 490 kWh d’energia total (sumant la producció elèctrica i la tèrmica) per tona de residus tractada, el que suposa un 15,81% més respecte a un any enrere.
Durant la reunió de la comissió esmentada, s’ha presentat el pla de dimensionament i obsolescència de Ctrasa. Aquest pla dona resposta a l’encomana de la disposició addicional de la Llei 2/2022, del 20 de gener, per a l’adaptació de la societat pública com a instrument de gestió directa, el qual es va presentar al Govern el passat 9 de novembre.
El pla s’estructura en quatre eixos principals de millora: de seguretat i medi ambient, d’explotació, d’eficiència energètica i d’adaptació als nous objectius de la Llei d’Economia Circular (LEC). Així mateix, el pla s’ha elaborat tenint en compte els objectius que s’estableixen tant a la LEC com a la Llei d’Impuls de la Transició Energètica i del Canvi Climàtic (Litecc). Així, si s’assoleixen tots els objectius fixats i es compleixen les prognosis de creixement de la població, s’estima que al 2035 Ctrasa podria rebre entre un 30% i 35% menys de residus.
Finalment, s’ha presentat a la comissió una proposta d’adaptació a la normativa europea dels decrets que regulen el funcionament del centre de tractament tèrmic de la Comella. Aquesta modificació permetria exigir al centre valors límits d’emissió més estrictes. La comissió d’informació i vigilància té per objecte recollir informació sobre la quantitat i la qualitat dels residus tractats i sobre qualsevol incidència en el funcionament normal de Ctrasa, així com dels plans de control i vigilància i proposar les mesures correctores que es considerin necessàries.
Comentaris (1)