Estabilització dels residus que rep el forn incinerador i molta més producció energètica

Ctrasa presenta el seu pla de dimensionament i obsolescència a la comissió d’informació i vigilància

Comentaris

Un moment de la reunió de la comissió.
Un moment de la reunió de la comissió. MEDI AMBIENT

L’estiu, així a l’engròs, ha generat al país enguany els mateixos residus que l’any passat. Aquestes dades posen en dubte l’acceleració econòmica que s’ha anunciat a tort i a dret. Com a mínim, des del punt de vista de la brossa. De maig a octubre hi ha hagut una estabilització de les tones d’escombraries que ha rebut el forn incinerador. En canvi, la planta incineradora ha vist augmentar de molt la producció energètica.

Les dades s’han posat de relleu durant una reunió de la comissió d’informació i vigilància del Centre de tractament de residus (Ctrasa). En l’esmentat període, segons ha informat  Ctrasa en un comunicat, s’ha observat una estabilització dels residus rebuts (23.797 tones, que és un -0,14% respecte el mateix període de l’any anterior) i un augment considerable de la producció energètica, que ha registrat un increment del 17,27%. Això és un rati de 490 kWh d’energia total (sumant la producció elèctrica i la tèrmica) per tona de residus tractada, el que suposa un 15,81% més respecte a un any enrere.

Durant la reunió de la comissió esmentada, s’ha presentat el pla de dimensionament i obsolescència de Ctrasa. Aquest pla dona resposta a l’encomana de la disposició addicional de la Llei 2/2022, del 20 de gener, per a l’adaptació de la societat pública com a instrument de gestió directa, el qual es va presentar al Govern el passat 9 de novembre.

 MG 1067
ASSISTENTS A LA REUNIÓ.

El pla s’estructura en quatre eixos principals de millora: de seguretat i medi ambient, d’explotació, d’eficiència energètica i d’adaptació als nous objectius de la Llei d’Economia Circular (LEC). Així mateix, el pla s’ha elaborat tenint en compte els objectius que s’estableixen tant a la LEC com a la Llei d’Impuls de la Transició Energètica i del Canvi Climàtic (Litecc). Així, si s’assoleixen tots els objectius fixats i es compleixen les prognosis de creixement de la població, s’estima que al 2035 Ctrasa podria rebre entre un 30% i 35% menys de residus.

Finalment, s’ha presentat a la comissió una proposta d’adaptació a la normativa europea dels decrets que regulen el funcionament del centre de tractament tèrmic de la Comella. Aquesta modificació permetria exigir al centre valors límits d’emissió més estrictes. La comissió d’informació i vigilància té per objecte recollir informació sobre la quantitat i la qualitat dels residus tractats i sobre qualsevol incidència en el funcionament normal de Ctrasa, així com dels plans de control i vigilància i proposar les mesures correctores que es considerin necessàries.

Comentaris (1)

Trending